Lastcyklar subventioneras i Tyskland och Österrike.

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Allt fler kommuner och delstater i Tyskland och Österrike vill gynna köp av lastcyklar. Webbsidan cargobike.jetzt visar information om över 60 subventionsystem för köp av lastcyklar i dessa två länder.

I Sverige avbröts ju den statliga köppremien för elcyklar, inklusive eldrivna lastcyklar i förtid. Systemet skulle ha varit treårig, men hann bara verka ett år.

Men i Tyskland och Österrike vågar man åtminstone stötta lastcyklar, då det visat sig att dessa fordon är väl fungerande fordon i många gånger trånga städer.

Sajten Cargobike.jetzt har alltså sammanställt var dessa stödsystem finns. Cargobike.jetzt är inriktad på nyheter om lastcyklar, och lyfter fram projekt och tjänster som gynnar både privat och kommersiell användning av lastcyklar.

Samarbetspartners är den tyska cykelindustriorganisationen ZIV, den tyska cykeluthyrningsleverantören JobRad och det österrikiska testprojektet Cargobike KlimaEntLaster, berättar ECF European Cyclist Federation på sin hemsida.

I mars och april var det stor efterfrågan av dessa subventioner för privata lastcyklar i bland annat Münster, Nürnberg och Wien, uppger ECF.

 I april trädde ett statligt omfattande bidragssystem för inköp av lastcyklar med en budget på 300.000 euro i Sachsen-Anhalt. 

I Hamburg börjar en ny kampanjrunda med 700.000 euro den 1 juni. Och mindre städer som Geldern och Straelen erbjuds också bonusar för köp av lastcyklar. Sedan februari respektive mars har 10.000 euro i finansieringsbudget funnits tillgängliga där. De mest omfattande bonusarna för lastcykel 2020 finns i Köln och Hamburg, där kampanjbudgetarna ökades till 1,9 respektive 1,5 miljoner euro med kort varsel, uppger ECF.

I Österrike finns det en landsomfattande köppremie på 400 euro för alla lastcyklar. I Tyskland har en landsomfattande inköpspremie hittills varit begränsad till det lilla marknadssegmentet för kommersiella tunga cyklar med elektrisk enhet. För dessa finns ett bidrag på upp till 2500 euro.

FÖR DIG SOM VILL VETA MER OM ELCYKLAR

—- Alla cykeltester 2020 och äldre —- (länk)

— Köpguiden 2020: Hitta rätt cykeltyp — (länk)

Källor:

Läs på ECF:s hemsida

https://ecf.com/news-and-events/news/new-observatory-presents-over-60-cargo-bike-purchase-schemes-germany-and

Cargobike.jetz.

https://www.cargobike.jetzt/tipps/cargobike-kaufpraemien/

13-05-2020

Läs mer