Lastcyklar ska minska trafikkaos i New York

admin

admin

1 feb 2021

New York trafik tyngs av alla lastbilar som levererar paket. Nu ska staden minska trafikstockningar, genom att en del paketbilar ersätts av lastcyklar.

Leveranser av paket från näthandeln bokstavligen kväver New York. Det är mer än en miljon paket per dag som ska levereras, och nästan allt har skett med bil hittills. Med detta har följt väldiga trängselproblem, framför allt när bilarna parkeras vid leveranserna. 

Stadens tjänstemän hoppas kunna eliminera några av lastbilarna och ersätta dem med miljövänliga ellastcyklar som inte tar upp gatuutrymme, berättar bland annat CBS New York.

https://newyork.cbslocal.com/2019/12/04/nyc-electric-cargo-bikes-delivery-trucks-congestion

– I New York City levereras nu 1,5 miljoner paket varje dag, och det är uppenbarligen att det kommer allt fler lastbilar på gatorna, som dubbelparkeras och trippelparkeras, säger transportkommissionär Polly Trottenberg. 

-Vi vill fortsätta att ha mobilitet och ekonomisk aktivitet i staden och New York-borna tycker om att få sina paket, men vi vill se om det finns sätt att göra säkrare och grönare, så vi kommer att prova det med ellastcyklar.

DHL, Amazon och UPS var bland de första som anmälde sig till pilotprogrammet och lovade att ta bort en lastbil för varje cykel som börjar användas.

-Det är fantastiskt för leveranser eftersom det kommer att bli mindre trängsel på gatorna. De elassisterade lastcyklarna är också en bättre för miljön, säger UPS tekniker Dan Padrado till CBS New York.

Det kommer att finnas 100 cyklar i detta pilotförsök, och de beräknas klara hantera ungefär 15 000 paket dagligen. 

Zonen där cyklarna kommer att användas är från 60th Street till the Battery på Manhattan. Cyklarna får parkera i hundratals befintliga kommersiella p-zoner som vanligtvis är reserverade för lastbilar. Men till skillnad från lastbilarna behöver inte cyklarna betala parkeringsavgifter och deras färd är inte bara begränsad till gatorna, de kan använda stadens nätverk av 1400 mil cykelbanor.

8-12-2019

Läs mer