Lastcykeln som kan ersätta lastbilar

Björn Åslund

Björn Åslund

27 sep 2021

Det finns en debatt om att lastcyklar kan ersätta bilar. I Tyskland tänker man ännu större. DB Schenker ser möjligheter att i vissa fall ersätta lastbilar. Men då krävs en lastcykel som är sju meter lång och kan ta ett halvt ton gods.

25 km/tim med ett halvt ton gods bak. Detta klarar den stora lastcykeln, som ingår i ett nytt testkoncept för utsläppsfria eldrivna varutransporter i Hamburg. Det är fraktföretaget DB Schenker som driver detta, ännu så länge bara ett mindre testprojekt, berättar ebike-news.de

Projektet rymmer två stora lastcyklar, men även en eldriven lastbil. Den utsläppsfria elektriska miniflottan i Hamburg körs under mottot ”Det är grönt”. Den elektriskt drivna lastbilen tar frakten från lagret till den centrala stadsdelen Altona, där den vidaredistribueras med de två lastcyklarna. Lastcyklarna är helt nya och kommer snart att väcka stor uppmärksamhet.

Med en längd på sju meter och en lastkapacitet på ett halvt ton går rullar den på fem hjul. Även om lastutrymmet endast tar för tre pallar, har elcykeln fortfarande tydliga fördelar jämfört med de konventionella lastbilarna. Designen gör att lastcykeln kan köra förbi trafikstockningen och ta genvägar, eftersom fordonet inte är för brett trots dess längd, skriver ebike-news-de.

Källa:

https://ebike-news.de/75-tonner-bald-geschichte-db-schenker-setzt-auf-riesen-cargo-e-bike/200926/

Läs mer