Lågt intresse att pendla med elcykel i Sverige

admin

admin

31 jan 2021

24 procent av europeiska pendlare kan tänka sig att använda en elcykel. Foto: Shimano

09-04-2019/ Intresset att börja jobbpendla med elcykel är lågt i Sverige jämfört med andra europeiska länder. Det visar en undersökning gjord av Shimano Steps.

Shimano Steps har gjort en större europeisk studie, för att fånga upp folks vilja att pendla till jobbet med elcykel. Alla siffror i undersökningen är gjorda av företaget YouGov Plc. Enligt uppgifter ska 14 606 personer i tio europeiska länder fått svara på frågor kring elcyklingen.

Resultatet visar att 24 procent av europeiska pendlare kan tänka sig att använda en elcykel. Föga förvånande hittar vi de högsta andelen i Nederländerna, där 47 procent kan tänka sig ta elcykeln.

Vi svenskar har betydligt lägre intresse för elcykelpendling. Endast 15 procent av svenskarna kunde tänka sig det. Därmed hamnade vi näst längst ned i rankingen, bara Storbritannien hade lägre siffror med 11 procent. Vi noterar att Norge hade 27 procent positiva, vilket visar att elcykeln fått ett betydligt bredare genomslag i vårt grannland.

Ranking av länderna, beroende på hur stor andel av vuxna som kan tänka sig byta till elcykel för jobbpendlingen: 

1.Nederländerna 47%

2. Spanien 39%

3. Italien 33%

4. Belgien 31%

5. Norge 27%

6. Tyskland 21%

7. Danmark 21%

8. Frankrike 18%

9. Sverige 15%

10. Storbritannien 11% 

Shimano Steps undersökning visar också på vilka drivkrafter som finns att jobbpendla med elcykeln. 34 procent av de svarade att ”hålla sig i form”, 30 procent svarade ”för att skydda miljön” och 30 procent svarade ”för att spara pengar”

Undersökningen ställde även frågor om vilka hinder man upplever för att byta till elcykel. 37 procent angav ”risken för dåligt väder”, 34 procent svarade ”kostnaden för en elcykel” och 25 procent svarade ”att komma svettig till jobbet”.

Pressmeddelandet innehåller några kommentarer:

-Vi ser stor tillväxt på elcykelmarknaden över hela Europa, och denna undersökning lyfter fram sannolikheten för en omfattande adoption av elcyklar för att pendla till arbetet i framtiden, säger Jeroen Van Vulpen, varumärkesansvarig för Shimano Steps.

-Vi vet att det redan finns en stark cyklingskultur i specifika länder där de som har bytt till elcykel funnit att dåligt väder sällan är ett oöverstigligt problem. Det är verkligen uppmuntrande att se det på alla marknader, människor är villiga att byta till en elcykel för att hålla sig i form och skydda miljön. 

-Vi välkomnar den här forskningen från Shimano, som bekräftar att det finns stor potential för elassisterade cyklar, särskilt om det kombineras med byggandet av bättre cykelvägar över längre sträckor, säger Ádám Bodor vid European Cyclists Federation ECF.

Läs mer