Ladda aldrig när du sover

admin

admin

31 jan 2021

26-04-2019/ Ladda aldrig när du sover. Ha elprylen under uppsyn när du laddar, och tänk på att hårda slag mot batteriet kan skada det. Det är några tips för säker laddning förmedlade av Elsäkerhetsverket.

Kvällen är sen och tandborstningen fixad… just det, ska bara sätta elcykeln på laddning först. Så här ser det ut i våra hem, vi laddar våra elprylar när vi sover. Och varför inte, då spar vi tid? Problemet är att vissa inbyggda batterier är ömtåliga, och det är oftast vid laddning som branden startar om oturen är framme.

Inbyggda litiumjonbatterierna i exempelvis elcyklar, hoverboards och mobiltelefoner är känsliga för slag, temperaturer och överladdning. Så varför används då den här typen av batterier?

– Litiumjonbatterier är de batterier på marknaden som lagrar energi bäst, de är överlägsna andra batterier på den punkten. Tyvärr finns det också risker med den här typen av batterier, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Farlig gas

I medierna kan vi läsa om hus som brunnit ned på grund av nattladdningar som gått fel. Men om du är medveten om hur dessa batterier ska hanteras minskar du risken.

– Mitt första tips är att alltid ladda under viss uppsyn, och aldrig när du sover. Om ett litiumjonbatteri börjar brinna bildas extremt farlig gas som du snabbt måste komma bort från, säger Mikael.

Hårda slag kan skada batteriet så det börjar brinna

Ett batteri som blivit skadat, exempelvis genom ett kraftigt slag, kan värma upp sig självt – så kallad termisk rusning. Innehållet som är brandfarligt sprutar då ut och kan starta brand.

– Värme och kyla är också viktigt att hålla koll på. Ladda inte till exempel elcykeln på en altan när det är minusgrader eller mobiltelefonen vid framrutan i bilen där solen ligger på. Vid extrema temperaturer tar batteriet skada och kan bli instabilt, menar Mikael.

Så laddar du dina elprylar – checklista

Det finns många tekniska förklaringar till hur litiumjonbatterier fungerar och exakt vad som händer när det börjar brinna och varför. Men i den här artikeln vill vi fokusera på just våra beteenden, hur och när vi laddar. Genom att följa punkterna i checklistan nedan är du ett steg närmare för en trygg laddning:

  • Ladda aldrig när du sover,
  • Ha elprylen under uppsyn när du laddar,
  • Tänk på att hårda slag mot batteriet kan skada det,
  • Ladda inte i minusgrader eller vid hög temperatur (om det inte står annat i bruksanvisningen).
  • Kom ihåg att om det börjar brinna ska du undvika att andas in den giftiga gasen, gå utomhus och ring 112.

Läs mer