Krockkudden för cykel testad

Björn Åslund

Björn Åslund

1 feb 2024

Företaget Helite har utvecklat uppblåsbara krockvästar för motorcyklister och ryttare. Samt också en variant för cyklister. Den tyska tidningen Galileo har testat.

Hövding, krockkudden för cyklisters huvud, är ju borta från marknaden efter att den fått säljförbud på grund av tveksamheter i hur den skyddar. Företaget tvingades sätta sig i konkurs.

Så nu är det åter hjälm som gäller, och det skulle ju kunna kompletteras med en krockväst med liknande funktion. Helites krockvästar för cyklister har funnits ett par år, men ännu inte hittat till den svenska cykelmarknaden. Men den har uppmärksammats av den tyska sajten Ebike-news.de, som i sin tur hänvisar till kunskapstidningen Galileo har testat krockkuddevästen. (se länk längre ned)

Cykelkrockvästen ser ut som en väst och kan lätt bäras över vanliga kläder. Det finns mycket modern teknik i den oansenliga västen. Västen använder sensorer för att registrera en plötslig positionsförändring – som händer vid ett fall. Den kan också upptäcka när det sker en kollision. Enligt tillverkaren skickar sensorerna en signal till det inbyggda elsystemet inom 80 millisekunder och en CO2-patron blåser upp västen blixtsnabbt.

I det praktiska testet fick Galileo-reportern Vincent Dehler utsätta västen för en omkullkörning och vilket utlöste CO2-patronen. Det gick snabbt och väldigt ljudligt. Reportern kände att han inte längre kunde röra på överkroppen. Men enligt tillverkaren är detta viktigt så att nacke, rygg, bröst och vitala organ skyddas.

Airbagvästen har sitt pris, Helite tar 699 euro för den. Till skillnad från Hövding-hjälmen är det inte en engångsprodukt. CO2-patronen för kan köpas senare. En ny fyllning kostar då ytterligare 59 euro. 

Tyska tidningen Galileo har testat airbagvästen för cyklister.

Läs mer

Annons: