Köpguide: Mittmotor eller navmotor? Vilket passar dig?

admin

admin

2 feb 2021

Tidigare i våras publicerade vi vår stora köpguide, som berättade om olika typer av elcyklar och vilken cyklisttyp de passar för. Nu dyker vi djupare i elcyklarnas värld för er som är noviser och vill lära mer inför köp av elcykel. I del 2 av köpguiden får du veta skillnader och egenskaper hos de olika motortyperna, mittmotor eller navmotor.

Valet mellan mittmotor eller navmotor är inte självklart. Man bör dock ha klart för sig hur elcykeln ska användas. Är man minsta osäker, så bör man testköra på varianterna. Testa helst i kraftiga backar, för där är skillnaden tydligast mellan de olika motortyperna.

Grovt sett kan man säga att navmotorer sitter på elcyklar under 20.000 kr. I de högre prislägena är det alltid mittmotor som står för framdrivningen.

Mittmotorn som sålt allt mer under senare år innebär ju en dyrare elcykel, och frågan många ställer sig, är mittmotorns egenskaper värda merkostnaden. Absolut för den som vill ha bra cykelkänsla, dra tungt eller trampa riktigt långt på batteri. Annars fungerar nog navmotorn för många. 

HÄR HITTAR DU KÖPGUIDERNA:

— Köpguide 2020 (del 2) : mittmotor eller navmotor — (länk)

— Köpguiden 2020 (del 1): Hitta rätt cykeltyp — (länk)

2-07-2020

Läs mer