Konkurs:  Planen för bränsleceller sprack

Björn Åslund

Björn Åslund

26 sep 2022

Svenska myFC har utvecklat mikrobränsleceller. Bland annat med sikte på bränsleceller för drivsystem för elcyklar. Men bolaget är avvecklat efter konkurs i somras.

myFC, som varit verksamt inom mikrobränsleceller och vätgas, har tidigare vittnat om att bolaget haft ett stor likviditetsbehov och att det fanns en överhängande risk för konkurs. Nu är det inte en risk längre, då bolaget försatts i konkurs vid Stockholms tingsrätt.

Bolaget har drivit projekt som varit mycket intressant för elcykelmarknaden.

Man drev ett utvecklingsprojekt tillsammans med en av de ledande globala aktörerna inom cykelteknik. Att döma av beskrivningen handlade det om att elcyklarnas batterier skulle kombineras med bränsleceller.

Om detta hade förverkligats hade det sannolikt lett till en energikälla med betydligt längre körsträckor och drifttider än vad dagens batteriteknik kan erbjuda i elcyklar. Troligen då i första hand för elcyklar med tunga driftsförhållanden, som lastcyklar. 

De uppgifter som lämnades av myFC tidigare indikerade att projektet var ett samarbete med Shimano, som ju är stora in motorsystem för elcyklar. Det är dock uppgifter som inte gått att få bekräftade (se länk artikel nedan).

Bränsleceller för att alstra elen till elcyklar finns redan. Ett exempel är det franska företaget Pragma Industries som 2019 visade upp elcyklar med bränsleceller istället för batteri.

Tidigare artikel om myFC.s planer: https://alltomelcyklar.nu/nyheter/bransleceller-i-framtidens-shimano-elsystem/

Läs mer