Jorden runt med elcykel

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Den 16 maj startade Robert Mohr det cykeläventyr som är tänkt att ta ­honom runt hela klotet. Starten var vid Økern i Oslo, där Buddy Electrics har sitt kontor. Cykeln är förstås av märket Buddy Bike, och Robert Mohr tar med tre stora batterier på 630 Wh för att vara säker på att alltid ha ström, enligt pressmaterialet från Buddy Electrics.

Foto: Buddy Electrics Ur Allt om Elcyklar nr3 2017

Han reser genom Sverige, Lettland, Ryssland, Mongoliet, Kina, USA, Portugal, Spanien, Frankrike, och om allt går enligt plan kommer han att anlända till -München i september 2017.

Målet är att sätta ett Guinnessrekord.

– Min resplan är 24 000 km och jag kommer att slå det gamla rekordet på 12 400 km med god marginal. Detta rekord var visserligen utfört med en elektrisk motorcykel, inte en elcykel. För att hinna tillbaka till i september, måste jag cykla så mycket som 20 mil per dag. Det är åtta timmar i sadeln varje dag, säger Robert Mohr.

Målet med rekordförsöket är att visa att elektrisk mobilitet är en bra transportlösning. Mohr vill hjälpa människor att ändra sina transportvanor och tänka mer miljövänligt.

Inför färden har Mohr oroat sig för att cykeln blir stulen, en oro som besannades redan efter tre dagar. Det var i Örebro som cykeln stals på ett vandrarhem. Tack vare en GPS-tracker kunde den återfinnas. 

Läs mer