Johan elcyklar ut corona-skydd, men cykeln stals…

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

 Johan Lange har elcykeln för att leverera material för corona-skydd till vård- och äldreboenden i Stockholm Men cykeln blev stulen. Räddning kom oväntat och snabbt.  En kompis startade en insamling på nätet, och efter en vecka finns pengar till en ny elcykel.

Innan corona-krisen drev han eget företag inriktat på ledarskaps- och teamutveckling. Men pandemin har gjort att kunderna uteblir.

I det vakuum som uppstod föddes idén. Han funderade över möjligheterna att printa i 3D, han såg möjligheten med elcykeln och såg behovet av skyddsvisir i vården.

Han kontaktade föreningen Stockholm Makerspace, som har ett stort antal 3D-printrar, i sina lokaler vid KTH i Stockholm. Det visar sig att de  börjat printa visirhållare. Dessa kan förses med skydd av overheadplast vilket ger ett skyddande visir, som efterfrågas av vården.

Ingen ersättning

Johan kom igång, och under en tid hann han med hjälp av sin elcykel leverera en mängd mindre ordar av visir och OH-material (som donerats av företag och privatpersoner), främst till äldreboende runt om i Stockholm. Det kunde bli upp till 5-6 mil om dagen, på hans elcykel, en Rawbike.

– Nej, jag fick ingen ersättning för detta. Men jag har själv legat på sjukhus i två månader och kände att jag ville ge igen detta.

Men en dag så händer det. Han är på besök hos Makerspace och när han ska därifrån. Cykeln är borta, stulen.

Men denna situation får spridning och det händer saker. Martin Lindahl, en yrkesbekant som han haft kontakt med via sociala medier, hör av sig. Han vill starta en insamling för en ny elcykel på sajten GoFundMe.

-Martins idé var bra, men jag tänkte, vi får väl se, var Johans avvaktande reaktion.

Johan hörde också av sig till Rawbike. Det visade sig att man hade en begagnad elcykel han kunde få låna eller köpa till bra pris. Den tog han så länge, för att kunna fortsätta sina leveranser med.

Jättetack

Men insamlingen på GoFundMe snurrade på rätt bra. En vecka efter stölden fanns där nästan 23 000 kr donerat av 95 personer, en bra bit mot målet 30 000 kr.

-Jag vill ge ett jättetack till alla stöttare, ett förvånat jättetack. Och ett stort tack till Martin som tänkte i banorna om en fundingkampanj.

Så nu ser det ut att bli en ny Rawbike för Johan Lange. Han ville ha en ny cykel för att få ett friskt batteri och motor, när han ska cykla så pass långt dagligen. Så leveranserna av skyddsmaterial till vården kan alltså rulla på.

Johan Lange.

Från början hade Rawbike Scandinavia AB tänkte ge Johan en rejäl rabatt på en ny elcykel. Men de 23000 kr räcker till en ny Rawbike.

-Nu får det istället bli så att vi sponsrar Johan med tillbehör, säger Andreas Falck, som är vd för Rawbike Scandinavia AB.

I sammanhanget vill Andreas Falck lyfta fram stödet från Rawbike-kollektivet.

-Insamlingen postades på Facebook-gruppen Rawbike Sverige, och det var det som gjorde skillnaden. Alla där ska ha credd, säger han.

— Johan finns på Facebook (länk) —

(Omslagsbild: Johan Lange)

15-04-2020 

Läs mer