Inte som andra elcyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

1 feb 2021

Somliga elcyklar köper man med ögat. Cooper E Disc är definitivt en sådan elhoj. Men bakom den eleganta ytan finns också en del spännande teknik, som exempelvis regenerativ laddning, alltså att batteriet laddas när man bromsar.

Ibland dyker det upp elcyklar i nyhetsflödet som egentligen är helt irrelevanta för den svenska marknaden. Åtminstone om det ska handla om elcyklar som går att köpa i Sverige. Men den hade något extra som krokade på oss redaktörer.

Som denna Cooper E Disc.

Mini Cooper var ju en brittisk bil som stack ut i massan av bilar. Med elcykeln Cooper E Disc får man ju verkligen chans att synas på cykelbanan. En riktigt stilig glidarcykel som drar blickarna till sig, men samtidigt tekniskt utmanande så den närmast kan beskrivas som unik.

Den är verkligen väsensskild från vanliga elcyklar med kraftig ram och en batteriklump på ramröret eller i pakethållaren. Det mesta är på Cooper E Disc är minimalistiskt, det är fast utväxling, en rakt och strikt ram, styret smalt, sadeln likaså. Skivbromsar och remdrift istället för kedja är standard.

Men var är då eldriften, som påstås finnas? Jo, i sann minimalistisk anda är hela drivpaketet inbyggt i baknavet, det är alltså både motor och batteri en enhet. Drivpaketet kommer är Zehus All in one engine med 250 Watts motoreffekt. Det inbyggda batteriet är på 180 Wh, alltså betydligt mindre än vad som är brukligt på elcyklar. Men å andra sidan har drivpaketet regenerativ laddning, vilket bör förlänga den möjliga körsträckan med batteristöd. Å andra sidan är nog denna cykel högst dräglig med tomt batteri, vikten är endast 13,8 kilo.

Remdrift har den. Och laddas med en kontakt vid bakaxeln.

Någon svensk återförsäljare finns inte, som vi känner till. Att vi ramlade över cykeln beror på Ebike-News.de som skrivit ihop en artikel.

Ebike-News har länkar till en sajt som säljer cykeln. Där kan man läsa ut att tillverkaren heter Technibike, men Technibikes hemsida ligger nere. Dock hittade vi hemsidan Cooper Bikes, där det tydligt framgår att cykelmärket är en avdelning inom företaget som tog fram ursprungliga Mini Cooper-bilarna. Där finns också uppgifter om att elcyklarna är frukten av ett samarbete med Technibikes som inleddes 2017.

2799 Euro är en prisuppgift vi hittar.

Läs mer på Bike-eu.com

https://ebike-news.de/cooper-e-disc-ein-klassiker-mit-rekuperationsbremse/185050/

Bilder: Cooper Bikes

27-10-2019

Läs mer