Inte lägre moms på elcyklar?

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

3-1-2019/ EU:kommissionen har tagit fram ett förslag till reform av mervärdesskatterna. Man föreslår reducerad eller noll skattesats på elbilar och vanliga cyklar, men inte för elcyklar. Men förslaget får hård kritik.

(Bild: Foto: Corentin Béchadehttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)

Reformförslaget ska innebära utökade möjligheter för EU:s medlemsländer att reducera eller helt ta bort mervärdesskatter.

Kommissionens förslag går ut på att bland annat kan vanliga cyklar och elbilar kan få nedsatt eller ingen moms, men inte elcyklar. De har klassificerats ihop med transporter som drivs av bränsle, olja och gas som varor vars försäljning kan bli få en standardiseras mervärdesskattesats på minst 15 procent.

Platform for Electromobility, som är en bred organisation med företag och organisationer som driver elfordonsfrågorna, där ECF (European Cyclists’ Federation) är med, har analyserat kommissionens förslag till reformen av mervärdessksatterna. 

Och man är kritisk till förslaget, och har antagit ståndpunkten att momsbehandling av elcyklar och andra lätta elfordon ska behandlas på samma sätt som elbilar enligt det föreslagna nya systemet. Det skulle  innebära att EU:s stater skulle kunna tillämpa reducerade mervärdesskattesatser på alla former av elektriska transporter.

ECF har tidigare, tillsammans med cykelbranschorganisationen CONEBI, anfört att förslaget har potential att minska användningen av elcyklar. 

-Vi är glada att medlemmarna i Electromobility Platform, som omfattar ett brett spektrum av intressenter från mobilitets- och energisektorerna, stöder oss i denna fråga, vilket visar att cykling är en integrerad del av framtida mobilitetssystem, skriver ECF på sin hemsida.FAKTA

Läs mer på ECF:s hemsida

https://ecf.com/news-and-events/news/electromobility-platform-argues-reduced-vat-electric-bicyclesAnnonsAnnons

Läs mer