Ingen elcykelpremie 2019

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

12-12-2018 (TEXTEN ÄR UPPDATERAD) I och med att riksdagens budgetomröstning på onsdagen slutade med att M- och KD:s budget gick igenom, så blir det ingen fortsättning av elcykelpremien 2019.

Det har varit många turer kring regeringsbildning och budget inför 2019. I den budget som övergångregeringen, bestående av socialdemokrater och miljöpartet, lade fram fanns fortfarande anslag för en fortsättning på elcykelpremien.

Men denna budget fanns det alltså inte stöd för. Och efter sammanbrottet i regeringsförhandlingarna mellan socialdemokrater, centerpartiet och liberalerna, förändras situationen. L och C lade ned rösterna för socialdemokraternas budgetförslag. Istället var det den budget som moderaterna och kristdemokraterna lade fram tillsammans, som fick störst stöd i riksdagen och därmed blir styrande för rikets finanser under 2019.

I denna budget har man strukit elcykelpremien. Moderaterna anser att den bidragit till en ineffektiv miljö- och klimatpolitik, framgår i partiets budgetmotion.

Sorgligt

-Det är lite sorgligt att miljöpolitiken ändras, där elcyklarna varit en del. Utan premien blir det svårare att köpa kvalitetscyklar till bra pris, kommenterar Joakim Stenberg, som är vd för branschorganisationen Cykelbranschen.

-Men vi tror ändå att elcykelpremien gjort att många svenskar fått upp ögonen för kvalitetscyklar, så vi tror att försäljningen av elcyklarna ligger kvar på årets nivå, det kommer troligen säljas runt 100.000 elcyklar nästa säsong. Det är cirka 20 procents marknadsandel, vilket man kan se i andra stora cykelländer, säger Joakim Stenberg.

Läs mer