Hur långt går elcykeln? Tyskarna har en metod

admin

admin

31 jan 2021

Hur långt kommer elcykeln med fullt batteri? En vanlig fråga inför köp av ny elcykel. Men några standardiserade metoder för att avgöra möjlig körsträcka har inte funnits hittills. Men nu har den  tyska cykelbranschend organisation Zweirad-Industrie-Verband (ZIV) tagit fram den standardiserade metoden R200, berättar Bike-Eu.com

Avsikten är att testmetoden ska ge konsumenter möjligheter att objektivt jämföra olika e-cyklar. ZIV utvecklade R200-testet delvis på grundval av erfarenheter av daglig användning av elcyklar. Accell Group, Bosch E-Bike Systems, Shimano och Velotech har varit inblandade i utvecklingen.

R200-testförfarandet ska utföras på kvalificerade provriggar och för att man ska kunna få reproducerbara resultat. Testen är utformad för att ta hänsyn till olika faktorer som batteri, drivsystem, drivlina och däck. 

Körsträckan på en elcykel beror mycket på vald assistansnivå (t.ex. Eco, Sport, Turbo). För att göra testresultaten jämförbara, normaliserar den nya metoden alla e-cyklar till en enhetlig stödnivå på 200 procent (därav ‘R200’). Denna 200 procent stödfaktor innebär att om cyklisten alstrar 70W så ger elassistansen 140W.

Bike-Eu konstaterar att det är för tidigt att säga att R200-metoden kan bli en grund för till en internationellt accepterad standard för att objektivt ange körsträckor på elcyklar.

Läs mer