Hövding i en tredje version

admin

admin

31 jan 2021

26-09-2019/ I höst släpps tredje generationen av Hövdings airbag för cyklister. Efter fyra års forskning och utveckling lanseras en Hövding som är lättare att använda, har reglerbar storlek, utvecklad airbagteknologi samt utrustad med Bluetooth för bland annat ICE-funktion som kontaktar anhöriga vid en olycka.

– Vi har forskat i fyra år för att göra världens säkraste huvudskydd för cyklister ännu bättre. Dessutom har vi under de åtta år Hövding funnits ute på vägarna samlat in feedback från kunderna som vi har använt i design- och utvecklingsarbetet. Undersökningar vi har gjort bland cyklister i sju europeiska storstäder visar att 70 procent skulle cykla mer om de kände sig tryggare. Detta har vi tagit fasta på och vill vara med och bidra till, berättar Hövdings vd Fredrik Carling i ett pressmeddelande.

Hövding 3 har blivit bekvämare med reglerbar storlek runt nacken, den ska vara lättare att använda, och har en nyutvecklad patenterad airbag. Batteritiden har förlängts till cirka 15 aktiva cykeltimmar totalt. En annan nyhet är att Hövding med hjälp av Bluetooth kan kopplas till en smartphone, vilket skapar nya möjligheter både för cyklisten och för utveckling av säkrare cykelstäder, enligt Hövdings pressutskick.

I mobilens app får man översikt över hur långt man har cyklat, återstående batteritid och kan även bidra till säkrare cykling i framtiden. Insamlade cykeldata kan ge översikt över var olyckor sker frekvent, var många cyklar och insikter i hur cykelinfrastrukturen bör utvecklas. Den smarta uppkopplingen har även ICE-funktion (In Case of Emergency) vilket gör att SMS kan skickas till anhöriga vid olycka där airbagen blåst upp, med möjlighet att få koordinaterna var olyckan skett.

(Foto: Alexander Crispin)

Läs mer