HD:s elcykelmärke siktar även på Sverige

Björn Åslund

Björn Åslund

10 aug 2021

Harley-Davidsons e-cykelmärke Serial 1 har nu landat i Europa. Ännu finns återförsäljare bara i Tyskland, men enligt uppgift så ska märket introduceras i en lång rad europeiska länder, däribland Sverige.

Släktskapet med välkända USA-tillverkade motorcyklarna från Harley-Davidsson är inte uppenbart. Cyklarnas design ger inte minsta vink om att ha något med HD att göra. Men släktskapet manifesteras genom att cyklarna har varumärket Harley-Davidson på ramen.

Från början var Serial 1 ett internt elcykelprojekt inom Harley-Davidson, men som senare knoppades av. Dock är Harley-Davidsson fortfarande majoritetsägare.

Etableringen i Europa sker genom partnerskap med Harley-Davidson Europe, och siktet är inställt på att starta försäljning i en rad länder. Enligt nyhetssajten electrec.com så siktar man på etablering i Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien.

Vi tolkar detta partnerskap som att Serial1 kommer säljas genom butiker med motorcyklar, vilket gör att de tydligen inte kommer synas i den vanliga cykelfackhandeln.

Samtliga cyklar är byggda på den s k MOSH-plattformen, som är byggd för 32 km/tim som elcyklar får göra i USA. I Europa är de dock strypta till EU-reglernas 25 km/tim.

Serial1 har presenterat tre olika modeller. RUSH/CTY (stora bilden i topp på sidan) beskrivs som en sofistikerad elcykel främst byggd för bekväm och rolig pendling. Den har en mittmonterad Brose-motor som ger 90 Nm i vridmoment. Kraften till bakhjulet överförs med remdrift från Gates. I bakhjulet finns ett underhållsfritt automatväxelnav från Enviolo. Batteri rymmer hela 706 Wh. Hållare för last både fram och bak.

RUSH/CTY finns även med lägre instegsram och har då tilläggsnamnet Step-Thru. RUSH/CTY finns också som en speed-bike, men det är oklart om denna snabbare elcykel dyker upp i Europa.

Serial 1 MOSH/CTY är mer inriktad på renodlad nöjescykling. Inga skärmar eller pakethållare, dessutom är batteriet mindre på 529 Wh. Och växlar har den endast en, alltså fast utväxling.

Det är påkostade och välrustade elcyklar vilket ger en prislapp därefter. Några priser för den svenska marknaden finns inte tillgängliga, men de europeiska priser börjar på 3 799 €, vilket gäller för Serial 1 MOSH/CTY.

Med Serial 1 MOSH/CTY ska cyklingen också vara ett nöje. En udda detalj, i elcykelsammanhang, är att den har fast utväxling. Foto: Serial1.

 

Läs mer