Haibike satsar på fetare däck och nya ramar

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

 Vi har nu kikat på Haibikes trekkingcyklar för modellåret 2021. Tydliga skillnader mot 2020 års årsmodeller är kraftigare däck och nya ramar.

Trekkingcyklar kan beskrivas som mer kraftigt byggda hybrider som kan axla många roller. De kan fungera som pendlarcyklar men också för flerdagars äventyr med en del last. Den fungerar även på stigar och andra skumpigare underlag då de är rustade med framdämpare.

Haibike är av tyskt ursprung, och man siktar tydligt mot ett premiumsegment. Förutom trekkingcyklar har man ett enormt utbud av e-mtb, samt även ett antal speed-bikes för 45 km/tim. Haibike är en av få tillverkare som också har elcyklar för barn.

En rad av trekkingmodellerna från Haibike finns med tre olika ramtyper, klassisk herr, damram (med lägre övre ramrör) samt ram med lågt insteg. Skärmar är standard och de går att montera vattenflaskor. 

Bredare däck än tidigare års modeller, bidrar till ökad komfort, och sannolikt kortare bromssträckor då sådana däck har större yta mot underlaget.

På den billigaste Trekking 4 sitter det mittmotorsystem från Yamaha samt ett 500 Watts batteri. Prisnivån är 2499 euro på Haibikes hemsida. Svenska priser hittar man hos svenska återförsäljare, som finns i ett dussintal.

På lite mer påkostade modeller i Trekking-serien är drivsystemet Bosch Performance CX, som egentligen är utvecklad för mtb. Hela 85 Nm i vridmoment innebär att det finns kraft för backar och tung last.

Trekking-sortimentet innehåller några toppmodeller under namnet XDuro Adventr är extra kraftigt byggda. Vi kan se att XDuro Adventr 5.0 väger hela 29,1 kilo. Där finns också XDuro Adventr FS som är heldämpad, och då är prislappen uppe på 6999 euro Här sitter också ett riktigt kraftpaket till motor, det är Haibikes egen Flyon som kan ge upp till 120 Nm i vridmoment. Batteriet är på 630 Wh.

Trekking 9 Lowstep.

Vi noterar att Haibike är öppna med att man har svårigheter att få tag på cykelkomponenter, något som påverkat många tillverkare. På många av webbsidor finns en fotnot där företaget reserverar sig för att vissa komponenter kan blir ersatta av andra med likadan eller högre kvalitet. Orsaken anges till leveransproblem till följd av corona-pandemin.


FÖR DIG SOM VILL VETA MER OM ELCYKLAR

—- Alla cykeltester 2020 och äldre —- (länk)

— Köpguiden 2020: Hitta rätt cykeltyp — (länk)

(I omslagsbilden: Haibike XDURO Adventr 5.0 med Flyon-motor)

8-12-2020

Läs mer