Greps på bar gärning med elcykel – friades

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

3-04-2019 / En man i 30-års åldern tillgrep en elcykel utanför polishuset i Jönköping.  En polis såg tillgreppet och stoppade mannen. Men tingsrätten valde att frikänna mannen.

En morgon i april 2018 lämnade en man i 30-årsåldern arresten i polishuset. Natten innan hade han varit berusad och omhändertagits av polisen, berättar lokaltidningen JP.se (se länk i faktarutan).

Utanför polishuset tog mannen en elcykel och rullade iväg den. Den ska ha tillhört en åklagare i Jönköping. En polis såg när mannen tog elcykeln och stoppade honom. Mannen sa då att cykeln tillhörde hans mamma, uppger JP.se.

I förhör uppgav mannen att han inte tänkte helt klart och att han tog cykeln för att ta sig hem. Han hade inte tänkt behålla eller sälja elcykeln.

Dom kom för en tid sedan. Jönköpings tingsrätt valde att frikänna mannen från stöld eftersom det inte är bevisat att det var hans avsikt att stjäla cykeln. För att en gärning ska klassas som stöld måste det finnas en avsikt att förfoga över ett föremål som ägare, skriver tingsrätten i domen.  ”Tingsrätten kan konstatera att den som olovligen tar en cykel för att använda den vid en kortare färd och därefter överger den inte kan ha syfte att behålla saken som sin”.

Länk till artikeln på JP.se

https://www.jp.se/article/man-tog-aklagares-cykel-vid-polishuset-frikanns/

Läs mer