Fyrhjuling för tuffa tag i terrängen

admin

admin

2 feb 2021

Fyra hjul, två lastlådor, mittmotor och ordentligt fjädring. Det är konceptet för en elcykel för uppdrag i terrängen. Men ännu är den bara på utvecklingsstadiet. Bilderna ser verklighetstrogna ut, men är skapade i dator.

Vanliga lastcyklar är inte mycket att ha utanför asfalten. Men konceptet 4Forest är tänkt att bryta ny mark för lastcyklar (ursäkta dubbeltydigheten), eftersom den är tänkt att kunna dra till skogs.


Idén kommer från Volker Schumann som är en designer stationerad i Berlin, berättar ebike-news.de. Än så länge finns 4Forest bara i den digitala världen på skärmar hos företaget Werksdesign.

Men projektet ska bli fysiskt. Enligt Ebike-News så diskuteras tillverkning med den tyska ramtillverkare Portus Cycle. Man söker andra samarbetspartners för projektet 4Forest.

Kardanknutar och remdrift

Den digitala prototypen ser dock lovande ut. Med fjädring och lutningsteknik blir risken sannolikt liten att slungas ur sadeln även i stökig terräng. Ett kraftfullt drivsystem från Bosch ska göra att cyklisten inte blir helt utmattad, när man trampar fram laster på upp till 250 kilo i terrängen.

Kraftöverföringen till hjulen kräver dock sofistikerad teknik. Kraften från ben och motor överförs över två drivremmar till bakhjulen, och där det också finns en differential och två kardanknutar. Växlingen görs via ett nav från Rohloff.

Den avancerade tekniken förklarar troligen varför elcykeln beräknas väga så pass mycket som 53 kilo. Men 53 kilo är ändå mycket lättare än de flesta motordrivna terärrängfordon. 

Huvudtanken med 4Forest är att erbjuda ett miljövänligt alternativ till konventionella fordon för terrängbruk. Denna elcykel ska kunna ta med sig utrustning och material utan större utmaning till fjärran och svårtillgängliga platser.
Vad den kommer att kosta och när lansering är planerad återstår att se.

© Werksdesign: Volker Schumann / Pexels: Philipp M

21-11-2020

Läs mer

Annons: