Fynda nu. 2020 blir elcyklarna dyrare

Björn Åslund

Björn Åslund

1 feb 2021

Prislapparna på elcyklar ökar rejält säsongen 2020 för många cykelmärken. Den svaga kronan bidrar till att fördyra importerade varor. Å andra sidan står många butiker just nu med många osålda elcyklar, som säljs ut till rabatterade priser.

Går man in på prisjämförelsesajter som prisjakt.se och granskar elcyklar som bara har smärre uppdateringar från 2019 till 2020 är det uppenbart att priserna är på väg uppåt. 

I en del fall rent extrema prisökningar, vi hittar en e-mtb av 2019 års modell med uppgivet ordinariepris på 42 200 kr, dock för tillfället nedsatt till 35 999 kr. Samma modell i 2020 års sortiment får en prislapp 69 999 kr. För övrigt i samma butik som 2019 års modell.

Främst tycks prispressen uppåt synas på de större globala cykelmärkena. De svenska cykelmärkena, exempelvis Ecoride och Crescent, verkar återhållsamma med prisjusteringar uppåt för 2020, att döma av de jämförelser vi kunnat göra på prisjakt.se.

Ted Kottulinsky, vd för butikskedjan Cykloteket, förklarar de prisdrivande mekanismerna med den svaga växelkursen för kronan.

– Redan inför 2019 var kronan svag, men leverantörerna trodde kronan skulle stärkas. Istället tappade kronan mer under 2019 och fallet har fortsatt i år, så det finns verkligen behov att höja priserna. I genomsnitt går nog cykelpriserna upp 10-15 procent, tror han.

Vi har tidigare fått signaler om att många butiker står med stora lager osålda elcyklar. Detta syns också i form av nedsatta priserna på 2019 års modeller på exempelvis prisjakt.se.

-De låga priserna beror på att många butiker har problem med likviditeten, de behöver pengar till löner och annat, säger Ted Kottulinsky. 

Elcykelpremien

-Butikerna beställde många elcyklar då man trodde elcykelpremien skulle fortsätta, från början skulle den ju gälla tre år. Men det blev en klar tillbakagång på försäljningen när elcykelpremien försvann.

Så nu är det fyndtid för elcykelköpare, åtminstone om man väljer något ur 2019 års sortiment.

Vad gäller elcykelförsäljningen så tror Ted Kottulinsky på att kurvorna snart vänder uppåt. 

– Man kan titta på länder i centraleuropa där har man haft subventioner. Det blev en dipp när den togs bort, men sen tog försäljningen fart igen. Jag tror verkligen försäljningen blir större, när det är fokus på hälsa och trängsel i städer.

18-12-2019

Läs mer