Frankrike ökar stöd för elcyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

25 aug 2022

Skrota bilen och få 3000 euro i bonus för att köpa en elcykel. Nu har detta förslag antagits av det franska parlamentet, som dessutom röstat fram andra åtgärder för att främja mer hållbar och aktiv rörlighet. Bland annat höjs stödet vid köp av elcykel till 300 euro.

Vi har tidigare berättat om de franska planerna på att stötta mer hållbar mobilitet. Nu har man gått till beslut. Efter nästan två år har den franska regeringen nu kommit överens om en plan för att främja användning av elcyklar i Frankrike, berättar bland annat Bike-Eu.com.

Efter att ha investerat miljontals euro i cykelinfrastruktur har parlamentet nu godkänt en större budget till förmån för hållbar mobilitet. Detta innebär subventioner för att hjälpa till vid köp av en elcykel eller cykel. Totalt har fem miljoner euro lagts till den redan befintliga budgeten för att finansiera detta.

Det ekonomiska stödet för köp av elcykel har ökat från 200 till 300 euro. Elcykel-bonusen får stor betydelse för funktionshindrade eftersom beloppet har höjts till 400 euro. För speciella cyklar, som elassisterade lastcyklar, har man höjt stödet till 1000 euro.

Från bil till elcykel

De åtgärder som röstats fram av parlamentet inkluderar också en uppsättning bonusar när en gammal bil ersätts med en elcykel. Vid skrotning av en bil kommer konsumenter från och med nu att få tillgång till konverteringsbonusen, upp till 3 000 euro för varje person i ett hushåll. Denna var 1 500 euro tidigare och gällde endast för en person. Bonusbeloppet är begränsat till 40 procent av anskaffningspriset för elcykeln.

Läs mer: https://www.bike-eu.com/43577/french-government-promotes-e-bike-use-with-purchasing-subsidies?

Läs mer