Fortsatt brist på Shimanos reservdelar

Björn Åslund

Björn Åslund

25 nov 2021

Det är fortsatt långa leveranstider för cykelkomponenter från Shimano. Företaget hinner inte med i den höga efterfrågan.

– Men har just din cykelhandlare inte önskad produkt, kan den finnas i andra butiker. Det kan löna säg att ringa runt, säger Åsa Eriksson, som ansvarar för PR och kommunikation vid Shimano Nordic.

TEXTEN HAR RÄTTATS.

Krasch, slitage eller otur. Rätt som det är har någon del på cykeln gått sönder. Särskilt utanpåliggande växlar är utsatta. Och snabbt vill man ha ny del. Men det kan bli till att vänta.

Bland annat pandemin har bidragit till ökad efterfrågan på cyklar och reservdelar till cyklar. Så i många cykelbutiker är det tomt eller glest på hyllorna, där Shimanos blåa förpackningar borde finnas. 

Shimano, vars cykelkomponenter finns på de flesta cyklar, har försökt hänga med i denna växande marknad:

– Det är ett enormt tryck i efterfrågan, säger Åsa Eriksson. Inför 2021 hade Shimano ambitionen att globalt öka produktionen med upp till 50 procent jämfört med 2020. 

Trots ökningen ser inte produktionen ut att räcka. Vissa Shimano-komponeter kan alltså vara slutsålda i enskilda butiker, och det kan vara riktigt långa leveranstider på nya beställningar från Shimano. Väntetid på beställning kan på vissa komponenter vara upp till ett år, medger Åsa Eriksson

Hon vill dock inte att peka ut någon speciell grupp cykelkomponenter där leveranstiderna är långa.

Åsa Eriksson menar dock att det finns lösningar, om just din cykelhandlare saknar önskad en reservdel.

– I Sverige finns 90 Shimano service center, det är cykelbutiker vars mekaniker är utbildade och certifierade på våra delar. Är det slut i en butik så kan den finnas i andra butiker, så det är bara att ringa runt. Många av butikerna säljer också online, påpekar hon.

Denna brist på cykeldelar och långa väntetider på beställningar gäller inte bara Shimano. Det är många tillverkare som märkt den ökade efterfrågan inom cyklar. Förseningarna beror också på störningar i transportkedjorna, orsakade av pandemin. Det är brist på containrar i vissa hamnar och priserna på frakterna har gått upp ordentligt.

Så om någon del på cykeln är på väg att ge upp, kan det vara klokt att börja leta reservdelar innan den rasar helt.

Läs mer