Försök: Drönare lyser upp cykelvägen

Björn Åslund

Björn Åslund

29 mar 2023

I Skara testas nu drönare med strålkastare som följer cyklister på cykelbanor utanför stadens ljus. Svenska forskare ligger bakom systemet, som kan bli ett alternativ till dyr gatubelysning.

. Det gör stor skillnad. Du har betydligt större chans att hinna se vilda djur, konstaterar testcyklisten Fredrik Lundgren, i intervjun med SVT Väst som rapporterat nyheten.

Systemet bygger på att cyklisten beställer ljuset i en mobilapp. Appen skickar information som känner av cyklistens position via GPS och skickar upp drönare som lyser upp vägen och följer cyklisten (skärmdumpen på sidans är från SVT:s videoklipp).

Drönaren har två stycken LED-lampor på tillsammans 32 watt, vilket är betydligt mer än normal cykelbelysning. 

Anledningen till försöket utanför Skara är att man där har en del mörka cykelvägar utanför tätorterna. Man har räknat på vanlig gatubelysning, och funnit att det skulle kosta åtta miljoner kr för en sträcka på 10 kilometer. Vad drönarbelysning skulle kosta vet man dock ännu inte.

Tekniken fungerar men kan ändå inte införas. Lagstiftningen kräver att det finns drönarpiloter på plats som har uppsikt över drönarna.

Mer info finns i SVT:s inslag:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/nytt-projekt-har-lyser-dronare-upp-vagen-at-cyklister-i-skara

Läs mer