Fördubblad räckvidd med vätgas

Björn Åslund

Björn Åslund

5 apr 2021

En elektrisk lastcykel med en vätgastank och bränsleceller, innebär  att den möjliga körsträckan kommer fördubblas. Franska Pragma Industries introducerade vätgascykeln för några år sedan samarbetar nu bland annat med Urban Arrow för att utveckla vätgaslastcykeln.

Idén att utveckla en vätgaslastcykel kom från distributionsföretaget ”The Green Riders” i Arnhem i Nederländerna, berättar bland annat Bike-Eu.com

-De kom till oss och frågade hur man skulle kunna öka räckvidden för deras e-lastcykel”, säger Frank Mietes från stiftelsen ”Everything about Hydrogen”, som genomför vätgasprojektet. ”The Green Riders vill använda denna lastcykel för sin paketleveranser i Arnhem. 

-De hittade oss tack vare vår erfarenhet av räckviddsförlängare och vätgas. Vi har redan anpassat en skoter till vätgas samt en spis, en grill och en vätgasdriven drönare.

Frank Mietes förklarar de tekniken på lastcykeln. Den vätgasdrivna tekniken arbetar i kombination med ett batteri. 

-Räckviddsförlängare i lastcykeln består av en flaska vätgas och en bränslecell som omvandlar vätgas och syret i luften till el. Den elektricitet som genereras av systemet används för att driva lastcykelns motor. Beroende på terrängen de cyklar på och lastens vikt siktar vi åtminstone på att fördubbla antalet kilometer jämfört med den vanliga elektriska versionen. Det innebär ungefär 50 kilometer på full laddning av väte. 

Projektet i Nederländerna är dock inte unikt. Liknande räckviddsförlängare har tagits fram i Sverige för en Velove Armadillo, som fick räckvidden tiodubblad. Om detta berättade Allt om elcyklar redan 2018.

Läs om det svenska projektet

Och här en Youtube-video om Velove Armadillo med vätgastankar.

Läs mer på Bike-Eu-com

Läs mer