Ford har teknik mot dörrolyckor

admin

admin

2 feb 2021

Bildörrar som öppnas ut mot gatan är en vanlig olycksorsak för cyklister som kommer bakifrån. Ford har nu utvecklat teknik som ska varna bilister och cyklister för sådana situationer, men bolaget har inte tagit beslut om att verkligen införa detta i sina bilar.

Vi berättar helst om utvecklingen bland elcyklar, men när en biltillverkare tar fram teknik som ska skydda cyklister, så tycker vi det är värt lite publicitet.

Det handlar alltså om skydd mot dörrolyckor, alltså där cyklister kör in i bildörrar bakifrån, som öppnats oförsiktigt. Sannolikt ofta med allvarliga skador för cyklisten.

Så kallade ”dörrolyckor” sker i tusental varje år och problemet väntas bara öka i takt med att allt fler börjar använda cykel som transportmedel, berättar bland annat Ny Teknik på webben.

För att motverka och eliminera sådana situationer har biltillverkaren Ford nu visat tekniken Exit Warning. En lösning som ska varna förare för cyklister och andra när bildörren öppnas. Systemet tar bruk av sensorer och teknik som redan finns i bilen.

Tekniken ska göra att Exit Warning kan tolka rörelserna hos de närmsta trafikanterna – och om systemet upptäcker att en dörröppning kan orsaka kollision, sätts ett larm igång som varnar inne i bilen.

Dessutom lyses ytterbackspeglarna upp för att ytterligare dra förarens uppmärksamhet mot faran. I dörren finns röda dioder för att uppmärksamma cyklisten om att den kommande faran. 

Om tekniken blir verklighet och inkorporeras i någon produktionsmodell är dock inte klart ännu, skriver Ny Teknik.

Se film på Youtube

FÖRDJUPNING…

—- Länk till våra cykeltester 2020 —-

—Köpguiden 2020: Hitta rätt cykeltyp—

—- Lastcyklar: Tvåhjuling säkrare än trehjuling—-

(Bild: Ford)

16-03-2020 

Läs mer