Finland inte moget för elcyklar

admin

admin

31 jan 2021

Men det finns elcyklar från Finland, exempelvis denna Helkama CE7 med Shimanos mittmotor.

8-10-2018/ I mars 2018 lade Finlands trafikminister Anne Berner (C) fram ett lagförslag om att man skulle stötta köp av elcykar med 400 euro för att få människor att lämna bilen hemma. Förslaget fick mycket motstånd trots framgångar i Norge och Sverige, rapporterar YLE nyheter.

Men Finland verkar inte moget en ordentligt satsning på elcyklar ännu. 

Nu i höst har YLE återkommit till trafikminister Anne Berner. Hon tror inte att det i nuläget går att få igenom ett stöd för elcyklar, inte med den regering Finland har i dagsläget.

– Jag tror att en nyvärdering av hela eltransportens åtgärder måste övervägas i nära framtid, kanske inför nästa regeringsprogram, säger Anne Berner.

Varför är då Finland inte redo för elcyklarna, som gör succé i land efter land ute i Europa, och nu även i Sverige. Helsingfors cyklisters ordförande Vallu Taskila tror att problemet inte var själva förslaget utan inställningen till cykling som ett färdmedel.

– Att använda cykel som färdmedel ses inte ännu som ett likvärdigt alternativ till andra transportmedel. Jag tror att tiden inte var mogen för förslaget, säger Taskila.

Läs mer