Fel laddare kan ha orsakat brand

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Foto: Länsförsäkringar Jämtland.

28-03-2019/ Batteriet till en elcykel började brinna spontant. Cykeln kan ha varit utsatt för krockvåld. Länsförsäkringar Jämtland, som utrett branden, misstänker att en annan laddare än originalet kan ha skadat batteriet.

Branden i elcykeln började spontant, utan att batteriet var på laddning. Det blev en våldsam brand inomhus, som delvis förstörde ägarens lägenhet. Det blev en hel del rökskador, och försäkringbolaget räknar med sanering och reparationer för flera hundra tusen kronor.

Branden inträffade i början av december i fjol på en mindre ort utanför Östersund. Det har varit en omfattande undersökning från försäkringsbolaget Länsförsäkringar Jämtland, som verkligen ville gå till botten med brandorsaken, eftersom spontan antändning av ett cykelbatteri som inte laddas verkar mycket osannolikt.

Bland annat har polisens Nationella Forensiskt Centrum varit inblandat i utredningen, berättar Anders Dahlén, som jobbar med brandutredningar vid Länsförsäkringar Jämtland.

-Mycket tyder på man använde en laddare som inte var original. De branddrabbade har sagt att det var en del strul vid laddning, att batteriet inte tog laddning riktigt.

-Har man använt en laddare som inte passar för batteriet, kan det ha skadat med för hög spänning, säger Anders Dahlén.

Utredningen har också visat på skador på cykeln som inte har koppling till branden.

-Den kan ha varit utsatt för krockvåld, så att batteriet fått sig en smäll, säger Anders Dahlén.

Men det har varit svårt att exakt få reda på cykelns historik. Den branddrabbade hade lånat elcykeln, men försäkringsbolaget har inte kunnat få fram vem som lånat ut den, och därför inte kunnat få veta mer om eventuella krockskador.

Batteriet satt under cykelns pakethållare. Foto: Länsförsäkringar Jämtland.

Läs mer