Färre psykiska problem hos cyklister (och andra som tränar)

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Cyklister upplever färre psykiska hälsoproblem än de som inte tränar eller deltar i andra sporter, enligt en studie som följt 1,2 miljoner individer.

Den senaste dagarna har en studie om fysisk träning och mental hälsa fått stor spridning på nätet, bland annat på sajter som bevakar cykling. Studien pekar inte särskilt på elcyklar, men eftersom elcyklister i genomsnitt trampar längre än vanliga cyklister så har sannolikt resultatet viss relevans för elcyklister.

I allmänhet drabbades personer som tränade 43 procent av färre dagar av dålig mental hälsa jämfört med dem som inte deltog i någon idrottsaktivitet alls, berättar studien som finns redovisad på The Lancet/Psychiatry.

Forskare tittade på effekterna av träningstyp, varaktighet, frekvens och intensitet. Faktorer av ålder, ras, kön, civilstånd, inkomst och mer beaktades.

Det fanns ett positivt samband mellan träning och lägre psykisk hälsobelastning. Träningen minskade dåligt psykiskt mående med 11 till 22 procent.

Den tydligaste kopplingen till bättre psykiskt mående sågs för populära lagsporter (22,3 % lägre) cykling (21,6% lägre) samt aktiviteter på gym (20,1% lägre) vid varaktigheter på 45 min och frekvenser av tre till fem gånger per vecka.

Forskarna fann att inte alla typer av träning hade betydelse för den mentala hälsan. Mer träning är inte alltid bättre. Forskarna ville se mer studier för att komma fram till den mest effektiva träningen med avseende på varaktighet och frekvens.

Uppgifterna har sammanställts från 2011, 2013 och 2015 Centers for Disease Control and Prevention Behavioural Risk Factors Surveillance System och baseras på uppgifter från 1 237 194 individer i USA från 18 år och uppåt.

Länk till studien på The Lancet

https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(18)30227-X/fulltext?mod=article_inline

16-01-2020

Läs mer