Exxite Xone – elcykeln med ansiktsigenkänning

Björn Åslund

Björn Åslund

1 feb 2021

Det är ingen hejd på kreativiteten hos vissa cykeltillverkare, när det gäller att använda smart informationsteknik. Den spanska elcykeln Exxite Xone använder sig av ansiktsigenkänning för att identifiera ägaren och låsa upp cykeln.

Det är inte första gången som utvecklare Mathieu Rauzier skapar uppmärksamhet inom på elcykelscenen, han har även gjort det med de udda skapelserna Rayvolt Torino and Rayvolt Cruzer. Den aktuella Exxite Zone är finansierad via crowdfunding hos Indiegogo, och enligt Ebike-News.de så har detta lyckats med råge. Målet var 50000 dollar, men resultatet blev nästan dubbelt så mycket.

Den märkligt formade ramen med sitt kraftiga övre ramrör, antyder förstås att det rör sig om en elcykel, där gömmer sig också batteriet. Man kan välja mellan 10,5 Ah eller 16 Ah, som uppges ge den 20 kilo tunga elcykeln en räckvidd på antingen 50 eller 75 kilometer, skriver Ebike-News.de.

Motorn sitter i bakhjulet. Det kan noteras att den även finns i en modell för 45 km/tim.

Den utrustad med operativsystemet Android.

Om det är den första elcykeln med en inbyggd display och dator i form ett smartphone-format låter vi vara osagt, men vanligt är det inte. Här är den utrustad med operativsystemet Android.

Cykeln har en del funktioner som vi inte sett tidigare på elcyklar. Detta inkluderar då ansiktsigenkänning, som gör att när ägaren blir igenkänd, så låses cykeln upp. Som ett alternativ kan ägaren även identifiera sig med fingeravtryck.

En annan speciell funktion är att blinkers kan aktiveras genom att huvudrörelser hos cyklisten. Det är smartphonens kamera som övervakar och aktiverar denna funktion.

Basversionen av Exxite Xone är idag tillgänglig via Indiegogo, för ett pris motsvarande 1800 euro. Cyklarna ska börja levereras nästa år i juni, uppger man. Efter denna tidpunkt kommer priserna att fördubblas.

Läs mer Bike-News.de

https://ebike-news.de/exxite-xone-e-bike-mit-gesichtserkennung-kommt-2020/185220/

Läs mer

Annons: