En ny terränghoj som också tar packning

Björn Åslund

Björn Åslund

1 mar 2023

Specialized har lättat på förlåten för den nya terrängcykeln Turbo Tero X. Den ska vara utrustad för alla väder, alla typer av last och terräng. 

Syftet med skogsturen på elcykeln kan vara mer än att bara braka runt och ha kul. Man kan ju vilja göra andra aktiviteter, som kräver mer utrustning än som ryms i en ryggsäck.

Här har nu Specialized tänkt till. Turbo Tero X beskrivs som ordentlig terrängcykel som dessutom är byggd för att ta packning.

Pakethållaren ska klara upp till 20 kilo.

Den bakre pakethållaren, egentligen en s k väskhållare, ska klara att bära 20 kilo. Av bilderna framgår att man med remmar ska kunna spänna riktigt stora grejor, mot ramen i fronten och pakethållaren fram.

 Som extra utrustning finns en främre pakethållare, som ska klara ytterligare 10 kilo. Specialized har även väskor och korgar som ska passa cykeln.

Turbo Tero X finns med tre olika modeller, alla med 12 utanpåliggande växlar från SRAM. Instegsmodellen Turbo Tero X 4.0 har motor med 50 Nm vridmoment och ett batteri på 530 Wh. 5.0-modellen har 70 Nm och 710 Wh batteri. Toppmodellen 6.0 har hela 90 Nm vrid och 710 Wh batteri, som på alla modeller är inbyggt i ramen.

Cyklarna har 130 mm dämpning fram och 120 mm bak som ger en smidig cykel som käkar upp potthål och gupp, beskriver Specialized i pressutskicket. 

Man ska inte behöva vara rädd för skogens mörker. Tero X är utrustad med upp till 1 000 lumen i framlyset och upp till 22 lumen i baklyktan.

Så var det prislappen. Specialized anger cirkapriser och de är: Turbo Tero X 4.0; 49 000 kr, Turbo Tero X 5.0; 59 000 kr och Turbo Tero X 6.0; 70 000 kr.

Läs mer