En krockkudde för cyklisten

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

18-1-2019/ Krockkudde för huvudet finns ju redan i form av Hövding. Nu presenteras en cykelväst som ska fungera som krockkudde för överkroppen. Cykelvästen B’Safe från franska företaget Helite visades på teknikmässan Consumer Electronics Show Las Vegas, USA.

Helite har tidigare utvecklat skyddande jackor för motorcyklister och skidåkare med inbyggda krockkuddar. Nu visar man alltså en skyddsväst för cyklister som använder samma teknik. B’Safe beskrivs som en smart airbagväst som skyddar cykelåkaren vid olyckshändelse, berättar bland annat Cnet.com.

B’Safe använder två sensorer: en monterad på cykelens sadelstolpe och den andra inuti västen. Sadelgivaren upptäcker stötar och ojämnheter från vägbanan. Givaren i västen analyserar cyklistens rörelsemönster och hastighet.

Det ska ta 60 millisekunder för sensorerna att upptäcka en situation med fall, och 80 ms för airbag-västen att blåsa upp. Den ska då skydda bröstkorg, nacke och ryggen.

Västen är försedd med batteri som laddas via usb och som ska hålla i en vecka. Sadelenheten har ett batteri som ska hålla i runt fem år. Helite räknar med att kunna börja sälja B’Safe till nästa vår. 

Om den ska säljas i Sverige är oklart, men priset lär blir rätt högt. Enligt cnet.com beräknas priset bli cirka 700 dollar.

Källa Cnet.com

https://www.cnet.com/news/helite-bsafe-at-ces-is-a-bike-vest-with-airbags-to-protect-you-in-a-fall

(Foto:Helite)

Läs mer