En elektrisk lättviktare har nått Sverige

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

18-03-2019/ En körklar elcykel med skivbromsar och remdrift. Som väger in på 15 kilo. Den spanska elcykeln Carmela 24 har gjort entré i Sverige.

Entrén gjordes på helgens cykelmässa i Göteborg, där den visades upp och fick en del nyfikna kommentarer av besökare.

Carmela 24 är byggd med sikte på lite underhåll, den har remdrift, hydrauliska skivbromsar fram och bak liksom en helt inkapslad navväxel bak med tre växlar.

Batteriet är på 280 Wh, och det driver en navmotor i framhjulet. Vikten för en körklar cykel med batteri uppges till 15 kil, och det nås vara bland annat en lätt motor (1,9 kilo) och lätt batteri (2 kilo). Även små däck, 24 tum, bidrar till låg vikt.

Tillverkaren är spanska Carmela Bikes och den importeras till Sverige av Drive Communcation AB som drivs av Peter Bohmelin:

-Jag tänker fokusera på företag och kommuner, som vill ha elcyklar till personalens förfogande. Med en elcykel ska de lätt kunna ta sig till kundbesök. Den kan också vara till hemtjänst inom kommuner.

-På mässan var det också husvagns- och båtfolk som tittade på den, de gillar den låga vikten, berättar han.

Carmela-cykeln är inte tänkt säljas i traditionell cykelhandel, där passar den inte in, menar Peter Bohmelin. Den ska bland annat säljas genom en webbshop. Han siktar på att få avtal med en rikstäckande organisation för att kunna erbjuda service och reparationer.

Den spanska versionen av cykeln är något naken, men Peter Bohmelin ska ta in lite anpassad version för svenska förhållanden. Den ska utrustas med korg, skärmar och belysning. Prislappen beräknas blir cirka 25 000 kr.

(Foto:Carmela Bikes)

Läs mer