Elsparkcykel ska självköra till laddstationen

admin

admin

31 jan 2021

21-08-2019/ Elsparkcyklar som ligger slängda ute på stan är ett elände. Men nu finns det en möjlig lösning – självkörande sparkcyklar som letar upp en laddstation.

Allt fler städer världen över har problem med övergivna elsparkcyklar som ligger i högar på gator och torg.  Men nu kommer en lösning som kan ha potential att rädda mobilitetsföretagen som hyr ur elsparkcyklarna, berättar bland annat Ny Teknik (länk, se faktarutan upp till höger).

Segway-Ninebot har introducerat en ny modell, Kickscooter T60, med den speciella funktionen att den kan köra sig själv till en laddstation när batteriet behöver fyllas på. Dels löser det problemet med att irriterade användare bara överger sparcykeln på gatan – och dels innebär det att företagen inte behöver köra runt och plocka upp alla enheter för laddning.

Själva sparkcykeln har tre hjul och enligt Segway-Ninebot ska den tack vare ai och molnet klara av att navigera utan mänsklig inblandning. Under presentationen förevisades dock inte sparkcykelns självkörande förmåga. Men det hindrar inte företaget från att tro att de har något banbrytande på gång.

– Jag tror att sparkcyklar kommer att ersätta cykeln som den främsta lösningen för micro-mobilitet. Det ligger i människans natur att spara energi när vi pendlar, säger Gau Lufeng, chef får Segway-Ninebot till Reuters.

Elsparkcykeln T60 kommer vägtestas under hösten och uppges vara redo för massförsäljning under första kvartalet 2020. Räckvidden per laddning ska ligga på 60-70 km och topphastigheten är 32 km/h. Enligt det kinesiska företaget är Uber och Lyft intresserade.

Läs mer hos Ny Teknik

https://www.nyteknik.se/fordon/nya-el-sparkcykeln-kor-sjalv-till-laddstationen-6968471

(Foto: Segway-Ninebot)

Läs mer