Elgiganten storsatsar på elcyklar

Björn Åslund

Björn Åslund

15 aug 2023

En ny tung aktör inom elcyklar är hemelektronikkedjan Elgiganten, som satsar på ett brett sortiment av elcyklar. På företagets hemsida visas idag nästan hundra elcyklar av olika märken. 

OBS. Texten har uppdaterats.

Idag väljer allt fler att pendla med elcykel och mer än var femte cykel som säljs i Sverige är numera är en elcykel, enligt statistik från Cykelbranschen. Därför satsar nu hemelektronikkedjan Elgiganten på ett brett sortiment av elcyklar, berättar företaget i ett pressmeddelande.

Den stora efterfrågan på elcyklar gör att Elgiganten breddar sitt sortiment på elcyklar, med bland annat nya märken och tillbehör. Av hemsidan framgår att Elgiganten har en affärsmodell där många cyklar säljs enbart online och levereras av ett partnerföretag. Vissa modeller, dock ett mindre antal, säljs enbart genom varuhusen, som i dagsläget är 176 stycken i Sverige.

Ett av Elgigantens nya märken är Vaya, som bland annat erbjuder en hopfällbar elcykelmodell (se sidans toppbild) – en bra lösning för pendlare eller dem som vill ta med cykeln på resor. Det finns en rad andra modeller av Vaya, bland annat vanliga citycyklar av dammodell med navmotor fram.  Prislappen på dessa ligger under 10000 kr, medan andra modeller av Vaya är uppe kring 30 000 kr.

Genom googling hittar vi att Vaya kommer från ett danskt företag som beskriver sig själva som nordiskt och nystartat.  Elgiganten har även elcyklar från Bird, som man är exklusiv återförsäljare för i Sverige.

Där finns även ett stor utbud av elcyklar från svenska Evobike samt från norska Momas.

– Vi vill alltid möta våra kunders behov och vara behjälpliga med både rätt produkter och kunskap. När allt fler svenskar väljer cykeln som transportmedel försöker vi självklart tillgodose den efterfrågan som finns på marknaden. Vi tror att elcyklandet är här för att stanna, säger Linnea Cederquist, PR- och kommunikationschef på Elgiganten.

Att många väljer att använda cykeln som transportmedel i våra städer beror sannolikt på den frihet det innebär och att många av de resor som görs dagligen är korta – som enkelt kan ersättas med en cykel. Hela åttio procent av alla bilresor i städer och tätorter är till exempel bara mellan 3–4 kilometer.

– Om Sveriges bränslepriser fortsatt kommer vara höga och hushållen har det tufft ekonomiskt finns det alla skäl att tro att fler funderar på att börja cykla istället. Elcykeln är ett bra alternativ och det verkar även våra kunder uppskatta, säger Linnea Cederquist.

Eftermarknad?

Hur blir det då med reparationer och reservdelar, Elgiganten är ju inte cykelbutikskedja? 

-Vi kommer inte att ha några reparationer i butiker, säger Linnea Cederquist.

Man har dock ett upplägg för kunder som får problem med elcyklarna.

– Om det uppstår fel, så kommer kunden att kunna få reservdelar via Elcare. De skickar delen till kunden, som själv kan åtgårda eller ska kunna lämna till närmsta cykelverkstad som sedan ska ersättning av Elcare, beskriver hon.

Elcare Nordic är ett företag som beskriver sig som servicepartner inom IT och hemelektronik och erbjuder ett unikt koncept för reparationer och logistik. På hemsidan skriver man att företaget utför garantiservice och reparationer av de flesta fabrikat och modeller samt erbjuder ett stort urval av relaterade extratjänster.

Läs mer