Elcyklarna tar över i Belgien och Nederländerna

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Håller de vanliga cyklarna på att försvinna? Mycket tyder på att elcyklarna kommer att dominera i framtiden.

 Foto: Björn Åslund

11-07-2019/ I Belgien och Nederländerna har elcyklarna tagit över marknaden från vanliga cyklar. Den snabba ökningen av försäljningen fortsätter, och ingen avmattning syns.

Första halvåret 2019 för den nederländska marknaden visar en fortsatt ökning av elcyklar. Detta i kontrast mot den vikande försäljningen av vanliga cyklar. Med denna utveckling av marknaden uppstår frågan om det finns plats för vanliga cyklar inom en snar framtid? Eller om den nederländska marknaden helt kommer att växla till eldrift? Detta kan indikera utvecklingen på andra länders cykelmarknad, spekulerar Bike-Eu.com som rapporterar försäljningssiffror från Dynamo Retail Group som driver fler olika butikskedjor inom cykling.

Redan 2018 ökade elcyklarna i Holland med drygt 38 procent till 410 000 enheter som blev därmed den största cykelkategorin. 2019 visar fortsatt ökande köpintresse för elcyklarna.

Upp 35 procent

Siffrorna från Dynamo Retail Group, som har 321 butiker i Nederländerna, visar att den totala försäljningen inklusive elcyklar under första halvåret 2019 ökade med 17,4 procent jämfört med samma period i fjol. 

För elcyklar kategorin citycyklar visar Dynamo Retail Groups siffror att omsättningen i genomsnitt på de 321 undersökta butikerna ökade med 35,3 procent. Elassisterade trekkingcyklar sålde också bra med en omsättningstillväxt på 10,8 procent under årets första halvår jämfört med samma period 2018. Försäljningen av e-mtb ökade också stort under första halvåret 2019, upp med 47 procent till antal. Dock är antalet e-mtb begränsat.

Dynamo Retail Group-undersökningen visar att vanliga cyklar tappar. Vanliga stadscyklar förlorade 4,1 procent (mätt i omsättning) av försäljningen av. Detsamma gäller för trekkingskategorin, här sjönk omsättningen för de trampdrivna med cirka 15 procent.

Att belgarna omfamnat elcyklar är sedan tidigare ett känt faktum. Och försäljningen fortsätter öka visar marknadssiffror för 2018 från Velofollies, som är Belgiens största cykelmässa. Detta rapporteras även av Bike-Eu.com.

Enligt Velofollies-undersökningen, liksom andra källor, uppgick föregående års elcykelförsäljning till cirka 251 500 enheter. Detta innebär en tillväxt på 14,3 procent jämfört med året innan. Det gör elcyklar överlägset den största kategorin på den belgiska marknaden med en marknadsandel på nästan 50 procent. Den höga försäljningen förklaras bland annat av skattemässiga incitament införda av den belgiska regeringen.

Belgiens totala cykelmarknad ökade med nära fyra procent år 2018. Enligt Velofollies marknadsundersökning bland cykelbutiker ökade den totala marknadsvolymen till 503 119 enheter i 2018. Den näst största kategorin var vanliga stadscyklar med en marknadsandel på 24 procent. Inte överraskande fortsätter racercyklar att vara populära i Belgien, med 11 procent marknadsandel. E-mtb och snabba elcyklar har har inte ökat mer än marginellt.

Läs mer