Elcyklar till pressade priser. Stora chanser till reafynd.

Björn Åslund

Björn Åslund

13 aug 2023

Den ekonomiska krisen har bromsat försäljningen av elcyklar. Många butiker sitter med stora lager, och har redan börjat rea ut trots att vi inte lämnat sommaren. Dessutom verkar det vara många modeller som reas, inte bara udda elcyklar, utan även de populära storsäljarna Ecoride Ambassador och Crescent Elina.

Höga räntor, inflation och ett allmänt trist ekonomiskt läge har fått svenskarna att hålla hårdare i plånboken, något som drabbat många säljare av kapitalvaror. 

Så det är inte oväntat att det nu flashas med röda reaskyltar och nya lägre priser i många cykelbutiker och på webbshoppar.

Redaktionens resurser är begränsade, så vi kan verkligen inte göra någon riktigt bred undersökning av prisläget i cykelhandeln. Men det räckte att kolla ett mindre antal cykelhandlare, för att konstatera att nu är det prispress på elcyklar som gäller.

Vi noterade även att elcyklar som normalt är storsäljare, nu kan säljas till nedsatta priser, vilket är anmärkningsvärt. Sådana cyklar brukar sällan reas bort.

Ecoride Ambassador och Crescent Elina är landets mest sålda elcyklar, i kraft av ett hyggligt pris för cykeln och att de kommer från kända leverantörer. Men nu tvingas många cykelbutiker att rabattera dessa, då försäljningen uppenbarligen inte gått som förväntat.

Vi har kikat på några större butiker på nätet, men även skannat av några mindre lokala butiker.

Storsäljaren Crescent Elina går att hitta med ett par tusenlappar reducerat pris.

Här en liten exposé vad vi fann, vilket exemplifierar den tydliga trenden med prispress mot slutet av denna säsong.

Elcykelpunkten, som har både butiker och nätförsäljning, har märkt upp stora delar av sortimentet med ”rea” och vi noterar bland annat  Ecoride med Steps mittmotor nedsatt 4000 kr. Här fann vi den klassiska Ecoride Ambassador med navmotor nedsatt med ett par tusenlappar.

Elcykelvaruhuset, som har stor butik i Stockholm och nätbutik, har rea på en stor del av elcykelsortimentet, som innehåller många kända varumärken, som Scott, Batavus, Merida, Crescent och det egna märket Lifebike. Här är Crescent Elina rabatterad med cirka 2500 kr. Cykeln Lifebike Classic är nedsatt med 2000 kr.

Biketown har butiker i Gävle och Falun och en välfylld webbsida med många rabatterade elcyklar. En del med upp till 20 procents prisreduktion, som exempelvis en Scott Hybrid Sub Active som tidigare kostade 31 990 kr, nu ligger på  25 592 kr.

Evobike, som endast säljer via nätet, verkar ha ett riktigt stor lager med osålda cyklar, för här erbjuds ordentliga prissänkningar på samtliga modeller. Evobike Classic 7 Dam, har ett rekommenderat pris av 21 995 kr, går nu att komma över för 14 995 kr. Det är liknande prisjusteringar på många andra modeller.

Läs mer

Annons: