Elcyklar tar från Uber

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

I februari 2018 startade Uber delningstjänsten Jump med elcyklar, som ett komplement till Ubers biltjänst i San Francisco. Efter ett halvår har man upptäckts att många användare hellre väljer elcyklar än Ubers bilar.

Det verkar som att Ubers med sina elcyklar fått en allvarlig konkurrent till sina bilar. Men enligt CNN tech (se länk i faktarutan), så är företaget nöjt med denna utveckling.

-Detta har en positiv inverkan på saker städerna bryr sig om, särskilt trängsel och minskande CO2-utsläpp,” säger Andrew Salzberg, ansvarig för transportpolitik och forskning vid Uber.

Uber är inte ensam om denna inställning. Mobilitetsexperter menar att Ubers slutsatser visar att folk kommer välja två hjul i stället för fyra om de får chansen. Uber hoppas att resultatet kan leda till att städer minskar de restriktioner som finns mot cykeldelningstjänster.

Uber började erbjuda i Jumps elcyklar i februari. Det blev möjligt för användarna att boka en Jump-cykel genom en app. Den 1 juli hade resor med nya Jump-cyklister på Uber-plattformen ökat med 15 procent. Samtidigt att resorna med Ubers bilar sjunkit med 10 procent. Den tydligaste övergången från bilar till elcyklar syntes vardagar dagtid, när trafikstockningar är som värst. Det var i och för sig förväntat, att Uber och Jump trodde att en del resenärer skulle söka alternativ till att fastna i trafikkaoset i en bil.

Källor:

Artikel i CNN Tech

https://money.cnn.com/2018/07/19/technology/uber-jump-electric-bikes-san-francisco/index.html

Artikel i Medium

https://medium.com/uber-under-the-hood/understanding-multimodality-an-analysis-of-early-jump-users-4a35d647b7e6

Läs mer