Elcykelpremien ska utvärderas

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Elcykelpremien kritiseras ibland för det är oklart vilka effekter det haft. Naturvårdsverket har nu beslutat att göra en analys av dess effekter. Arbetet beräknas starta runt årsskiftet.

Kritiken mot den statliga elcykelpremien har ju inte varit nådig, inte minst i den politiska valdebatten. Valet är över men kritiken fortsätter. Nu senast var det Johan ”Slöseriombudsmannen” Gustafsson (som är knuten till Skattebetalarnas Förening) som konstaterade att stödet till elcyklar är usel klimatpolitik och ingenting annat än slöseri med skattepengar, i en debattartikel på SVT Opinion. 

Men samtidigt konstaterar han också att några analyser av klimatnyttan med premien saknas, och även att naturvårdsverket inte redovisat några beräkningar av klimatnyttan. 

Dock kommer frågetecknen kring effekterna sannolikt att skingras. Naturvårdsverket kommer att göra en analys för att utvärdera nyttorna med elcykelpremien. Det står klart efter intervju med Tomas Hallqvist vid naturvårdsverket.

-Jag hade nyligen en dialog med vår analysenhet. De räknar med att dra igång vid slutet av året, säger han till Allt om Elcyklar.

-Jag utgår från att analysen tittar på klimateffekter, hur elcyklarna ändrat resvanor och användning av bilar, säger han men reserverar sig för inget ännu är bestämt.

Tomas Hallqvist tror att fler aspekter kan belysas, bland annat vilka effekter premien haft på folkhälsan.

23-09-2018

Läs mer