Elcykelpoolen laddas med solel

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

I Karlskrona hamn väntar ett dussin elcyklar på att hyras ut. Bilden är beskuren, så vindkraftverket i toppen syns inte.

Foto: Jarl Åslund

21-05-2019/ MoveAbout är ett företag inriktat på bilpooler, men som nu utvidgat sig med elcykelpooler i Halmstad och Karlskrona. I Karlskrona laddas elcyklarna via en solcellsanläggning.

Det har länge talats om elcykelpooler för allmänheten, men få har sett dagens ljus i Sverige. Redan för ett par år sedan planerades sådana pooler eller delningstjänster i Linköping och Stockholm, men dessa är ännu inte igång. MoveAbout startade en elcykelpool i Lindholmen i Göteborg, men den är nedlagd.

Nu är MoveAbout i alla fall igång i Halmstad och Karlskrona, i den senare staden i samarbete med kommunen. Vi kan konstatera att cyklarna laddas genom en solcellsanläggning, som också har en liten vindsnurra på toppen. I Karlskrona står ett dussin elcyklar redo, i hamnen vid avgångskajen för färjan till Aspö.

Dessa pooler, som också innehåller elbilar, är öppen för alla att använda, både privatpersoner och företag. Bilar och elcyklar kan hyras per timme, dag eller helg och allt sköts via din mobil eller dator.

Men för att hyra måste man bli medlem, vilket kostar 62 kr/månad. Själva hyran för elcykeln är exempelvis 85 kr för fem timmar, eller 195 kr för en helg.

Men det kan ju bli rätt stora kostnader med ett medlemsskap som rullar, om man bara vill hyra elcykel någon enstaka gång. Vi ringer till MoveAbouts kundtjänst och frågar.

-Medlemsskapet är inte bindande, berättar en kvinna i kundtjänsten. Vill man snabbt avsluta det, så är det bara att maila oss så avslutar vi inom 2-3 dagar.

Medlemsskapet har MoveAbout för att kunna identifiera hyreskunden genom id-handlingar, förklarar hon. Företaget vill bara ha koll på till vem man hyr ut.

Att dyka upp vid uthyrningsstationen och spontanhyra blir dock svårt. Att registrera medlemsskap kan bara göras under vardagar, och det kan ta upp till en arbetsdag för MoveAbout att godkänna ansökan, berättar kvinnan i kundtjänsten.

Läs mer