Elcykel på laddning startade brand

admin

admin

31 jan 2021

Batteriet till elcykeln stod på laddning och exploderade. Sent på kvällen började det brinna i husets källare hos familjen Andreasson i ­Skene. De vuxna var vakna, och kunde larma räddningstjänsten och rädda barnen.

Foto: Johan Andreasson

Hela villan är sot och- rökskadad och familjen måste bo på annan plats i flera veckor. Det är följden av den villabrand som utbröt sent lördags kväll den 20 maj i Skene, tre mil sydväst om Borås.

– Det var elcykeln som orsakade branden, det är vi helt säkra på, berättar Johan Andreasson.

Elcykel hade satts på laddning tidigt på kvällen i husets källare. Efter ungefär fyra timmars laddning, nära midnatt, hände något. Malin och Johan Andreasson som fortfarande satt upp hörde en tydlig smäll från källaren.

Johan rusade ned i källare och kunde konstatera att det brann, samtidigt som rök vällde ut.

De larmade 112 och sprang upp på övervåningen för att väcka och undsätta barnen. Räddningstjänsten var på plats efter några minuter och släcka elden innan den hann sprida sig.

Hela familjen hann sätta sig i säkerhet, men husets inre är obeboeligt på grund av allt sot som kletat ned inredning. Det kommer ta flera veckor att sanera.

Johan har kunnat konstatera att branden utlöstes av en explosion i batteriet på en av familjens elcyklar. Det är en cykel med framhjulsmotor som Johan köpte begagnad för ett år sedan, han uppskattar åldern till 4-5 år. Av allt att döma är det en vanlig cykel, som fått eldrift med ett konverteringskit.

– Den har gått hur bra som helst hela tiden, det har inte varit några problem.

Vad kan då ha hänt? Tidningens reporter har hört talas om elcyklar vars batterier skadats av vibrationer och stötar, och nämner det för Johan.

– När du säger det så gjorde samma kväll en liten tur till affären, med hårdpumpade däck och körde över ett farthinder i god fart. Det skakade ju till en del i cykeln, berättar han.

Familjens försäkringsbolag är kontaktat, och enligt vad Johan hittills hört så ska det inte vara några frågetecken kring ersättningen. 

Läs mer