Elcykel och buss istället för bil

admin

admin

31 jan 2021

13-02-2019 / Istället för bilen för alla dagliga resor ska nio familjer i Jönköping få testa att klarar vardagens transporter med buss, elcykel och ellådcykel.

Nu drar Jönköpings kommun igång årets koncept ”Låt bilen stå” för att inspirera kommunens invånare att reflektera över sina resvanor och främja hållbart resande. Under året kommer nio familjer få möjligheten att anta utmaningen att låta bilen stå i 90 dagar för att resa på andra sätt, berättar kommunen i ett pressmeddelande

– Tanken är att vi ska hitta familjer som verkligen vill prova på att låta bilen stå under tre månader för att se om de klarar att ändra sina resvanor. I utbyte får familjen tillgång till elcyklar, ellådcykel och busskort, säger Olle Gustafsson, projektledare för hållbart resande.

– Det kommer vara, och ska vara en utmaning, men vi tror att det är fler och fler som börjar fundera på sitt resande, vad det kostar och hur det påverkar miljön.

Konceptet genomförs i tre 90-dagarsperioder under 2019-2020. Tre familjer väljs ut för att delta varje period. Familjer som anmäler sitt intresse väljs ut utifrån ett antal kriterier. Det ska finnas minst en vuxen och minst ett barn i familjen och man ska idag göra flera resor per vecka med bil.

– Vi vill ha familjer som verkligen vill utmanas att resa mer hållbart, inte familjer som redan idag bara använder bilen någon gång ibland, säger Mattias Bodin som även han projektledare för hållbart resande.

Inspiratörer

Familjerna som är med i utmaningen blir inspiratörer och föregångare och kommer få vara med och visa sin vardag och dela sina erfarenheter.

Första omgången är tänkt att starta i början av april.

– Vår förhoppning är att detta ska ge ringar på vattnet och göra att fler tänker till kring sina resvanor. Det vinner både miljön och framkomligheten i staden på, avslutar Mattias.

Läs mer