Elcykel för två och med integrerade väskor

Björn Åslund

Björn Åslund

2 feb 2021

Ibland dyker det upp elcyklar som faktiskt innebär nytänkande. Civilized Cycles klarar två vuxna och har dessutom integrerade cykelväskor som i princip är osynliga när de inte används. Men frågan är om det är en moped eller elcykel?

Än så länge bara en elcykel vi kan hitta i USA. Och än så länge inte ute på gatorna. Den har ännu inte börjat levereras. Men på hemsidan finns tillräckligt för att förstå att denna första Civilized Model 1 faktiskt innebär innovation.

Den är konstruerad redan från början med tanke att man ska kunna skjutsa en vuxen passagerare, cykeln har en extra sadel baktill. Totalt 180 kilo last ska den klara. De stora sidopaneler som ser ut som skydd för bakhjulet är också utfällbara cykelväskor med 40 liters volym vardera.

Sidopanelerna över bakhjulet kan fällas ut som cykelväskor. Foto: Civilzed cycles.

Lågt insteg ska underlätta för alla oavsett kroppslängd att använda en Civilized. Dessutom ett ordentligt centralstöd, som underlättar när cykeln ska lastas.

Civilized Model 1 kan levereras med olika motoralternativ, 350 W, 500 W eller 750 W. Enligt företagets hemsida ska en av dessa versioner uppfylla EU-reglerna för elcykel, som dock begränsar motoreffekten till 250 Watt, så det stämmer nog inte riktigt ännu.

Hemsidan berättar inte allt kring motorsystemet, men man uppger att det är en mittmotor, som har momentsensor. Motorns kraftöverföringen till bakhjulet är dock dold, så hur den fungerar avstår vi från att beskriva. 

Ett 48-volts batteri på 10,5 Ah ska ge cirka 40 kilometers körsträcka, med 90 kilos last. I specarna framgår att detta är utan att pedalerna används, alltså att motorn sköter all framdrivning. Så vi skulle nog påstå att Civilized inom EU skulle klassas som en moped. Det starkaste motoralternativet ska ge en toppfart på 45 km/tim, vilket bör göra den till klass 1 EU-moped. 

Elcykel eller EU-moped? Dyker den upp i Europa lär nog tillverkaren ha fått ordning på klassningen.

Tillverkarna har också tänkt på stöldskydd. Bland annat ska cykel kunna låsas med en PIN-kod i telefonapp.

Priset i USA är satt till 5999 dollar.

https://civilizedcycles.com/

(Omslagsbild: Civilzed cycles)

20-02-2020

Läs mer