Elcykel byggd för jorden-runt-färder

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

10-01-2019 / En elcykel för 65.000 kr eller mer? Idworx heter märket, och då ska man få en cykel som klarar rejäla påfrestningar, uppger John Agnesson som driver cykelbutiken Gårda Livscyklar.

Vi är vana vid att riktig fina elcyklar sällan kostar över 40.000 kr. Men vad är det då som gör att prislappen drar iväg så på den tysktillverkade Idwork-cykeln?

-Det handlar om perfektion, det är mycket fokus på kvalitet och underhållsfrihet, understryker John Agnesson. 

– En stor del av Idworx-kunderna är jorden-runt-cyklister, vilket innebär att cyklarna är byggda för att klara mycket påfrestning och last.

Han kommer att ta hem en Idworx-modell med namnet oPinion-E. Här hittar vi lite ovanliga lösningar, som växlar av märket Pinion i vevpartiet. På denna modell en 12-stegad växel, men med sex växlar som alternativ. I kombination med motor i baknavet, ska kedjan inte alls blir lika påfrestad som med exempelvis mittmotor. Som alternativ till kedja finns remdrift från Gates, som ska vara ännu mer hållbar.

Baknavsmotorn heter Neodrives och kommer från tillverkaren Alber.

-Baknavsmotorn kan också fungera som en broms, som laddar batteriet, dock inte så mycket. Men detta sparar också på bromsarna.

Batteriet är rejält tilltaget, och rymmer 612 Wh. Räckvidden ska vara betydligt längre än elcyklar med de vanliga mittmotorsystemen, då Idworx är byggd för att rulla lätt. Ca 40 procent längre än en kvalitetscykel med de vanligaste mittmotorsystemen och ett stort batteri, tror John Agnesson.

Än så länge är Gårda Livscyklar, som finns på Hönö i Göteborgs skärgård, enda importören i Sverige. Cykeln kommer att finnas på Cykelmässan i Göteborg 15-17 mars.

Läs mer