E-mtb ger nästan samma träningsintensitet

admin

admin

1 feb 2021

Nu visar ytterligare en studie att elcyklister får i stort sett samma träningsnivåer som vanliga cyklister. Denna gång jämfördes cyklister på e-mtb med vanliga tramp-mtb. De vanliga cyklister hade i genomsnitt 155 i puls, medan elcyklisterna en något lägre puls. Fortfarande på en nivå som är att beteckna som ”kraftfull intensitet”.

Studien är genomförd vid Department of Public Health, Brigham Young University, som ligger i staden Provo i Utah i USA, berättar sajten Cycling Industry News.

Den är inte den första studien som visar att elcyklister i stort sett får samma träningsmängd som vanlig cyklister. Det speciella med denna studie var alltså att man titta på cykling i terräng. Forskarna granskade cyklister med vanliga mountainbikes med elassisterade diton. Man valde att följa cyklisterna ansträngningsnivåer, genom att mäta hjärtfrekvens med pulsmätare.

33 personer mtb-cyklister 18 till 65 år valdes ut för försöket. Cyklisterna följdes i appen Strava över en knappt en mil långa bana i kuperad terräng. Banan hade 700 fot (ca 213 m) i höjdskillnader, och inkluderade en mile (1,6 km) med 5 procents klättring uppåt

Resultaten visar att elcyklisterna klarade rutten i genomsnitt 12 minuter snabbare. Resultatet visar också hur felaktig föreställningen är om att elcykel är fusk

Mätningar visade att elcyklisterna genomsnittliga hjärtfrekvens var bara tio slag per minut lägre än trampcyklisterna. De som trampade hade ett genomsnitt på 155 hjärtslag per minut. Med 145 i hjärtfrekvens faller elcykelanvändarna väl inom intervallet ”kraftfull intensitet” av träning, skriver Cycling Industry News.

Enligt forskarna är skillnaden i hjärtfrekvens försumbar.

Forskarna noterade att elcyklisterna i allmänhet hade en uppfattning att de inte hade ansträngt lika kraftigt som de hade gjort. Användare med el-assist trampade vanligtvis också 4 km/tim snabbare.

Efter testet ökade cyklisternas acceptans av en elcykel, bedömde författarna till studien. Det upptäcktes att 61 procent av dem som fått erfarenhet av elassistans, blev mer tillåtande till e-mtb.

Länk till studie i faktarutan upp till höger.

Läs reportaget om mtb-åkarna som testade e-mtb
https://www.alltomelcyklar.nu/artikel/Fr%C3%A5n-mtb-till-e-mtb-Hur-%C3%A4r-det

Länk till rapporten:

Pedal-Assist Mountain Bikes: A Pilot Study Comparison of the Exercise Response, Perceptions, and Beliefs of Experienced Mountain Bikers

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6711045/

(Foto: Ola Jacobsen)

Läs mer