Dyrare elcyklar 2019

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Publicerad 4-09-2018/ Med övergången till 2019 års elcyklar får köparna räkna med högre priser än 2018. Exempelvis Ecoride räknar med prishöjningar på tio procent och i vissa fall högre än så.

Inför säsongen 2018 förekom spekulationer att elcykelpremien på 25 procent skulle göra att cykelbranschen skulle smyghöja priser. Men 2018 års prishöjningar har varit måttliga, med några undantag, enligt en granskning som Allt om Elcyklar gjorde nyligen.

Inför 2019 ser värre ut, med kommande prishöjningar på elcyklar. Samtliga intervjuade leverantörer bekräftar att priserna behöver gå upp. En del har redan beslutat om högre priser, andra avvaktar. Förklaringen till de dyrare cyklarna är den svaga kronan, den bilden skriver alla intervjuade under på. 

Oavsett om det är hela elcyklar, eller bara komponenter som importeras, så gör den ofördelaktiga växelkursen för kronan att importpriserna trycks upp. Även tillverkare som har montering i Sverige lär drabbas, eftersom cyklarna till stor del byggs av importerade komponenter.

Ecoride

Ecoride, som är stora på den svenska elcykelmarknaden, kommer att höja priserna med tio procent och uppåt, uppger vd Mårten Nydahl.

-Vi har redan uppjusterade priserna för 2019 års modeller. Då vi har tomt på lagret av årets modeller, som kommer nog 2019 års cyklar att börja säljas i höst. Men in på första halvan av nästa år, kommer de nya priserna att synas brett.

Att vissa Ecoride-modeller får prisökningar på mer än tio procent, kan bero på från vilket land och till vilken valutakurs som komponenterna importeras, uppger Mårten Nydahl.

Och förklaringen till de höjda priserna handlar bara om högre kostnader för utländska valutor på grund av den svaga svenska kronan, förklarar Mårten Nydahl.

Trek

Trek, som är ett stort internationellt cykelmärke, räknar med höjningar på den svenska marknaden. Den bilden ges av Johan Levin på Trek Sweden AB

-Vi har höjt priserna på en del av elcyklarna, dock inte så mycket som tio procent, säger han.

Merida

Även Merida är ett stort globalt cykelmärke, med svensk representation. Några beslut om prishöjningar har inte fattats, men mycket pekar åt det håller, framgår av intervju med Nicklas Hansson, marknadskoordinator vid Merida Sverige AB.

-Eventuella prisjusteringar beror främst på valutakurser men även råvarupriser, säger han och konstaterar att marginalerna på cyklarna har pressats ned.

Merida ska dock försöka hålla nere priserna på cyklar med mittmotor, genom att släppa modeller med Shimano Steps nya enklare motorsystem. Prislappen på den enklaste modellerna startar troligen kring 20.000 kr, enligt Nicklas Hansson.

Babboe lastcyklar

Även de elassisterade lastcyklarna har blivit dyrare. Åtminstone vad gäller det holländska cykelmärket Babboe, som redan tvingats att justera.

-Redan i mars var vi tvungna att höja priserna, berättar Christian van Dartel, som representerar Babboe Sverige 

Christian van Dartel, importerar Babboe till Sverige. Foto: Björn Åslund

I mars var kronan värd 9,20 per dollar, förklarar han. Nu är den cirka 10.60 kr vilket ger ett nytt behov av att justera priserna.

-Men vi har inte riktigt bestämt oss. Vi skulle nog behöva höja med 5-6 procent, säger Christian van Dartel, som betonar att det enbart beror på valutan, för tillverkaren i Holland har inte höjt inköpspriserna.

Läs mer