Diskret elhjälp i Treks nya elracer

Björn Åslund

Björn Åslund

17 okt 2022

Så var det dags för Trek att presentera elracern Domane+ SLR. Här har man satsa på mittmotorenheten HPR50 som väger endast 1,8 kilo. Den är så liten, så det knappt syns att det är en elcykel. Och cyklarna väger hälften jämfört med vanliga elcyklar.

Racercykel med eldrift? Det är ju normalt ingen match att nå 25 mk/tim på en racer. Men är böjer vägbanan tungt uppför och man bromsas av rejäl motvind så kan nog var motiverat för vissa. Kanske för cyklister som inte är i toppform men vill hänga med snabbare kompisar.

Trek har sedan tidigare en rad elassisterade varianter av Domane+, men med andra motorsystem. Domane+ SLR ser ut att sikta mot de riktigt krävande köparna med tanke på prislapp och komponenternas prestanda. Den enklaste Domane+ SLR 6 är har ett rekommenderat pris på 100 999 kr ser vi på Treks webb. Vill man ligga riktigt på topp, så finns Domane+ SLR 9 eTap för 162 999 kr i rekommenderat pris.

I grunden är det en racer med 32 mm däck, men Domane+ SLR finns också i en grusmodell med 40 mm grusdäck.

Cyklisten får motorstöd från motorn HPR50 som är en nätt sak för att vara mittmotor. Den väger endast 1,8 kilo och det ramintegrerade batteriet i diagonalröret väger blott 1 835 gram. Motorn erbjuder ett vridmoment på 50 Nm. Batteriet rymmer 97 km och Trek uppger att det ska räcka 97 km på lägsta effekt. Det finns även ett extra extern batteri, som kan förlänga körsträckan med 50 procent.

HPR50 är så liten att Q-faktorn endast blir 135 mm (avståndet mellan den ena vevarmens utsida till den andra vevarmens utsida), vilket ger en bekväm körställning liknande den på en icke-elektrisk cykel.

Lättaste modellen väger in på blott 11,8 kilo.

Trek har numera en mobilapp Trek Central, där man kan göra diverse fininställning av motorn, som max effekt och nivå på assistansen (procent av cyklistens effekt). Appen kan kombineras med Strava och Komoot för att automatiskt registrera rundorna.

Mobilappen Trek Central ger mängder av information och inställningsmöjligheter.

Läs mer