DHL:s lastcyklar även i Stockholm

Björn Åslund

Björn Åslund

31 jan 2021

Det globala fraktföretaget DHL-satsning på lastcyklar har även spritt sig till Stockholm. I höstas började det rulla fyra specialbyggda ellastcyklar, som ska leverera mindre försändelser i Stockholms innerstad, uppger DHL i ett pressmeddelande.

Foto: DHL Express 

Lastcyklarna kallas ’DHL E-Parcycle’ och har en transportbox med en kapacitet på 160 liter. I grunden är det tvåhjuliga last-
elcyklar av typen Bullitt från den danska tillverkaren Larry vs Harry.

Man räknar att cyklarna ska leverera ett 50-tal försändelser var per dag i Stockholms innerstad, där framkomligheten ibland kan vara besvärlig för kurirbilar.

– Att använda cyklar för att leverera våra försändelser har gjort oss betydligt mer flexibla och snabbare till vissa platser i Stockholms innerstad, säger Ted Söderholm, vd DHL Express Sverige i ett pressmeddelande.

– Till skillnad från kurirbilar kan våra cykelkurirer köra ända fram till mottagarens dörr varje gång, de påverkas inte av framkomlighetsbegränsningar eller rusningstrafiken i city, och ibland kan de även använda kortare genvägar. Dessutom möter våra cyklar många av våra kunders önskemål om ett ”renare transportalternativ” som är miljövänligt.

Idag finns DHL-elcyklar i 50 städer i tolv olika europeiska länder, bland annat Frankrike, Italien, Storbritannien och Nederländerna.  

DHL Express uppger att man planerar att utöka antalet cyklar samt ser över möjligheten att starta upp detta i flera städer, såsom Malmö och Göteborg. 

Ur Allt om Elcyklar nr1 2018

Läs mer