Cykla långt? Då finns Eurovelo

Björn Åslund

Björn Åslund

3 jul 2023

Semester är igång för många av oss. Och de flesta har nog ganska klara planer vad vi ska göra under sommarens ledighet. Jag är inte så säker på att många av oss elcyklister ger oss ut på långfärder, för undertecknad har cyklat en hel del längre sträckor i Sverige, men det är sällan man möter långfärdscyklister med elstöd. Många trampar på med bara grötmotorn trots tung last och ibland tuff motvind. Kanske är det räckviddsångesten som gör att elcyklister inte vågar sig ut på långfärder, för det är verkligen surt när batteriet är tomt, om dagens mål är inte uppnått.

Det krävs dock en bra elcykel för längre turer. Jag kan verkligen rekommendera energisnåla mittmotorer, som sommartid (när batterierna presterar som bäst) kan ge långt över 10 mil om dagen om man kör på ”Eco”.

Vill du trampa riktigt långt så finns Eurovelo-nätverket, som är en samling cykelleder runt om i Europa med en sammanlagd längd av cirka 9000 mil. Vi har tittat lite närmre på detta i ett större reportage. (se under vinjetten Artiklar)

Kanske dök detta tips upp lite sent för denna sommar. Men det går väl att drömma om 2024 redan nu.

Trevlig sommar hälsar Björn Åslund, chefredaktör

Läs mer