Cykeltåget kan dra 500 kilo

Björn Åslund

Björn Åslund

13 dec 2023

Den franska lastcykelmarknaden kryllar av idéer just nu och det senaste, och en av de mest innovativa, kommer från Pelican, i form av deras Train, som närmast kan beskrivas som ett cykel-tåg. Det är i grunden en longtail e-cykel som du kan koppla upp till två stora släpvagnar.

Dessa vagnar kan sedan utrustas för alla möjliga uppdrag och uppgifter, som budning, leverans av kyld mat, gatustädning eller industriella transporter (se bild nedan). Hela ekipaget ska kunna dra upp till 500 kg last, berättar bland annat sajten Ebiketips.

https://ebiketips.road.cc/content/news/pelican-train-an-e-cargo-bike-land-train-that-can-carry-500kg-5013

Hur är det möjligt för en elcykel att dra så mycket last, kan man ju undra? Förutom den relativt konventionella longtailen har den eller de kopplade släpvagnarna även elmotorer som, samarbetar på ett synkroniserat sätt för att säkerställa smidig och effektiv drift. De producerar alla kraft samtidigt och applicerar bromsarna tillsammans när det behövs.

Hela installationen ger 111Nm vridmoment och, enligt företaget, uppfyller EU:s elcykelprestandaregler på 250W nominell effekt. Varje vagn har två batterier (dock saknas uppgifter om storlek), men Pelican uppger en körsträcka på 50 km per laddning.

Än så länge är detta sannolikt en cykelkonstruktion som vi lär möta i Frankrike. Men det visar vad som är möjligt med innovation, så fler tillverkare lär nog kopiera konceptet.

Läs mer