Cykelstölder nära hemmet ökar

Björn Åslund

Björn Åslund

15 aug 2021

Cykelstölderna ökar. Förra året totalt stals 77 000 cyklar enligt siffror från BRÅ. Det är en ökning med drygt 10 procent jämfört med 2019. Hos Folksam anmäldes 21 000 cyklar stulna förra året. Det är en ökning med hela 21 procent jämfört med året innan. Det är i anslutning till bostaden som det stjäls flest cyklar och 51 procent av de anmälda cykelstölderna sker nära hemmet. Folksams genomgång av cykelstölder visar även att allt fler elcyklar stjäls.

Mer än hälften av alla cyklar som stjäls tas vid bostaden. Det gäller både elcyklar och vanliga cyklar. Det verkar heller inte ha någon större betydelse om cykeln är inlåst i ett förråd då 26 procent av cyklarna som stulits i nära anslutning till bostad var inlåsta. Ännu dystrare är det för elcyklarna, 31 procent var inlåsta i gemensamt utrymme när de stals.  Av de cyklar som stjäls i anslutning till arbetsplatsen är över 20 procent en elcykel, skriver Folksam i ett pressutskick.

Ta med batteriet

– Det är svårt att skydda sig helt mot cykelstölder, vilket visar sig då cyklarna stjäls även när de är inlåsta. Det man ska göra är att alltid låsa fast cykeln med ett godkänt lås i ett fast föremål, samt ta med batteriet till elcykeln. Då stoppar man i alla fall tillfällighetstjuven, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam

Tjuvarna blir mer avancerade och klättrar upp på balkonger, har med vinkelslip för att få loss lås och bryter upp hela cykelställningar. Rapporter visar att tjuvar kommer med lastbilar och lastar in alla cyklar som står parkerade t ex vid busshållplatser. Förhoppningen är att omgivningen börjar reagera mer på cykelstölder då det i dagsläget är mer eller mindre riskfritt att stjäla en cykel. Enligt BRÅ förblir de flesta cykelstölderna ouppklarade, samtidigt som det är ett av de mest vanligt förekommande brotten.

Tips för att förebygga cykelstölder (från Folksam)

  • Komplettera cykelns fastmonterade bakhjulslås med ett godkänt U-lås, bygel- eller kedjelås.
  • Sätt låset runt både framhjul och ram och lås fast cykeln i ett föremål som inte går att flytta.
  • Undvik att ställa cykeln på ödsliga eller dåligt upplysta platser.
  • Låt inte cykeln stå ute över natten. Ställ in den i cykelförråd eller garage, om du har tillgång till det. Lås fast cykeln även inomhus/på egen tomt/balkong.
  • Om det är möjligt, ta av sadeln.
  • Stöldmärk din cykel (gärna med märk-DNA) och notera cykelns ramnummer. Tänk också på att id-märka cykeln så att du kan identifiera den om polisen hittar cykeln.
  • Köp inte en misstänkt billig cykel då den kan vara stulen och begär kvitto med namn.
  • Ta med batteriet varje gång du lämnar din elcykel.
  • Lås fast cykeln ordentligt oavsett hur länge du lämnar den utan uppsikt.
  • Visa tydligt att din cykel är stöldmärkt.
  • Sätt dold GPS-sändare på cykeln för att kunna spåra vid en eventuell stöld.

Läs mer